Bura u Hrvatskoj – DP bi da ukine „Novosti“, novinari osuđuju zastrašivanje

Povodom najava čelnika Domovinskog pokreta (DP), koji trenutno pregovaraju oko formiranja nove vlade Hrvatske, da će revidirati, odnosno, ukinuti finansiranje nedeljnika Novosti, koji izdaje Srpsko narodno veće, i njihovih nasrtaja na druge „nepodobne“ medije, predsednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko izjavio je da je jasno šta se sprema, ako ta stranka dođe na vlast.

„Bez ikakvog okolišanja, DP u maniru Crvenih Kmera otvoreno preti, ne samo koleginicama i kolegama iz Novosti, nego i drugim medijima, i to kroz najavu uvođenja hrvatstva po njihovoj meri“, rekao je Zovko na konferenciji za novinare. 

„Očito im nije dovoljno što su tokom devedesetih spaljivane ‘nepodobne’ knjige, pa sada, 2024. godine, u zemlji članici Evropske unije (EU), moramo da slušamo pretnje prema kojima će onaj užas koji se dogodio 2016. izgledati kao mila majka“, istakao je predsednik HND-a. 

Naglasio je da su pretnje upućene Novostima, kao i HRT-u i Hini, klasični oblik zastrašivanja.

„Nismo ni očekivali da će DP otvoreno progovoriti o revizionističkom smeću kakav je Hrvatski tjednik, pošto ta stranka inače podržava huškačke medije. Neverovatno nam je licemerstvo društva u kojem živimo i izostanak reakcije na preteće najave“, poručio je Zovko.

Predsednik HND-a: Gde su sada ustavni stručnjaci, opozicija i intelektualna elita?

Upitao je ustavne stručnjake, koji su donedavno, kako je rekao, bili zabrinuti za funkcionisanje države, gde su sada kada se otvoreno gazi hrvatski Ustav.

„Sloboda izražavanja i prava manjina su upravo ustavne kategorije. Nisam primetio da je iko digao reč. Gde je sad ta hrvatska intelektualna elita? Gde su Matica hrvatska i njen predsednik Miro Gavran? Gde su, uostalom, sve opozicione stranke? Jasno nam je ćutanje tehničke ministarke kulture, premijera Plenkovića i cele Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) koji takvim postupcima još jednom pokazuju šta misle o nama i našoj profesiji“, rekao je Zovko.

„Živimo u društvu u kojem je HDZ satrla sve što je mogla. I sada, na ruševinama ono malo profesionalnog novinarstva što je ostalo, dolazi DP sa svojim planom da sve to do kraja zgazi“, naglasio je predsednik HND-a. 

Zovko je poručio da „zastrašujuće pretnje ne smeju proći neprimećeno“ te najavio da je HND po potrebi spreman i na organizaciju protesta.

Novinar Novosti: Nezapamćeni nasrtaj na novinarsku slobodu

Hrvoje Šimičević, novinar Novosti i predsednik Novinarskog Veća časti HND-a, rekao je da DP  najavom zaustavljanja finansiranja jednog konkretnog manjinskog lista najavljuje i nezapamćeni udar na autonomiju i prava nacionalnih manjina, kao i retko zabeleženi nasrtaj na novinarske slobode.

„Ne znam za nijedan drugi slučaj u bilo kojoj zemlji u svetu u kojem je jedna stranka koja učestvuje na demokratskim izborima obećala poimenično gaženje i uništavanje nekog medija, kao što je DP obećao u slučaju Novosti. Hiljade se primera takve vrste moglo naći u fašističkoj Italiji, nacističkoj nemačkoj, ustaškoj NDH, ali ne i u demokratskim zemljama“, istakao je Šimičević.

Poručio je da Novosti žele da ugase prvenstveno zato što je antisrpska politika jedan od temeljnih ideoloških pogona njihove stranke.

„Upravo zato srpskoj manjini žele oduzeti prava zagarantovana Ustavnim zakonom. Svesno ili nesvesno, DP time planira udar na sve manjine u Hrvatskoj. Jer, najavljujući ukidanje i reviziju sredstava za Novosti, oni zapravo najavljuju rušenje nezavisnosti u radu Saveta za nacionalne manjine, državne institucije koja preko redovnih godišnjih konkursa finansira Novosti i stotine drugih projekata ostalih manjinskih zajednica“, rekao je Šimčević.

(RTS)