Medicinski turizam na Zlatiboru

Svakoga dana na Zlatiboru se izgrade novi kvadrati stambenog ili hotelskog objekta. Među brojnim investitorima je i užičanin Srđan Paunović, koji se ranije bavio ugostiteljstvom. Odlučio se da proda nekretninu u gradu, kako bi investirao u izgradnju apartmana na Zlatiboru, čiji su kupci sve više oni koji dolaze i iz medicinskih razloga.

„Baš takvih primera imamo da čovek dođe na Zlatibor, dok upozna planinu, dok vidi potencijale ove planine, banje, sportsko rekreativnog turizma, odmora, on onda uvidi da može da učestvuje i da bude tu jednostavno, radi neki stomatološki turizam, da ga tako nazovemo. Pa onda se odluči za kupovinu apartmana. Zašto da ne, možda neki bekap u penziji ili nije bitno“, navodi Srđan Paunović, investitor u izgradnju apartmana.

Na veće interesovanje kupaca nekretnina uticala je i žičara, a direktorka „Gold gondole“ kaže da Zlatibor nije isti pre i posle početka rada te turističke atrakcije.

„Imamo sve više stranih turista koji dolaze ovde i zbog turističkih atrakcija, ali mislim i zbog određenih medicinskih usluga, koje su na jednakom, ako ne i na višem kvalitetu nego u nekim drugim zemljama sveta, a sa druge strane dosta ekonomski isplativije, da tako kažem. I mislim da ćemo u narednom periodu i kao lokalna zajednica i turistički centar bazirati da što više promovišemo upravo ovaj medicinski turizam. U tome ne mislim na nikakvu estetsku hirurgiju, već mislim na osnovne medicinske zahvate“, ističe Bojana Božanić, direktorka „Gold gondole“.

Među brojnim građevinskim objektima sve je više specijalističkih ordinacija. Stomatološke su među najtraženijima.

„I tako mi je palo na pamet da se iz Beograda 2017. godine preselim ovde, sa svojom porodicom. Prvenstveno iz razloga što je i sam život koji je postao u Beogradu užurban i previše opterećen je ovde pružao jedan dodatni komfor“, kaže Bojana Vučetić Simić, zubarka.

Pored toga što može više da se posveti pacijentima, Bojana kaže da ima više vremena i za porodicu, što u prestonici nije bio slučaj. A od medicinskog turizma na Zlatiboru, koristi bi mogle da imaju i druge lokalne zajednice, jer se pokazalo da turisti dolaze sa svih kontinenata.

(RTS)