Lepote Pešteri: „Gorske oči“ Sjenice i meandri Uvca

Najviše fotografija u ovom delu Evrope, nastaje ovde, sa vidikovca Molitva, koje je bilo i mesto odakle se molilo za kišu u sušnom periodu. Danas, odavde se pruža najlepši pogled na meandre Uvca i, ako imate sreće, nebeskog kralja – beloglavog supa.

Ova retka vrsta lešinara bila je gotovo pred izumiranjem, dok klisura Uvca nije proglašena specijalnim rezervatom prirode pre pet decenija, od kada se kolonija beloglavog supa širi i danas je jedna od najvećih u Evropi sa stotinak gnezdećih parova. Gnezde se na stenama kanjona kako bi koristili vazdušne struje da polete, jer gotovo i da ne koriste snagu za let, oni više jedre…Njihov let sa rasponom krila i do 3 metra, istraživali su i aeronautičari i primenjivali pri konstrukciji letilica. Izuzetan je i cenjen ekolog, koji se hrani isključivo uginulim životinjama koje čuvari prirode donose na hranilište. A zahvaljujući merama zaštite, u rezervat Uvac su se vratile na pun pansion, obezbedjen mir i hranu i druge vrste ptica i orlova, koji krase grb Srbije još od vremena Nemanjića.

“Što se tiče ptica, preko 50 %, imamo u rezervatu Uvac, ptica Srbije. Zaštićeni su prevashodno beloglavi sup, zatim bela kalja, dolazi i crni lešinar, na hranilištu smo primetili par komada pošto nam je hranilište pod kamerama…sve druge, ostale vrste, oko 167 zaštićenih ptica je u rezervatu. Turisti koji dodju zainteresovani su veoma za obilazak Ledene pećine, znači plovidbu čamcima, obilazak meandara, vidikovaca, gnezda da vide, gnezda beloglavog supa… Ulazak u pećinu, nekih je uređeno 800 m za turizam. Pećina je neosvetljena, ulazi se sa lampama što daje još veću neku draž”, kaže Miloje Mika Kovačević, Specijalni rezervat prirode Uvac.

Ledena i Ušačka pećina, spojene jamom Bezdan, jedan su od najvećih pećinskih sistema u Srbiji, do kojih je dakle najlakše krstarenjem meandrima Uvca, čiji rtovi imaju visinu i do 100 metara. I to je tek početak turističke avanture na Pešteri, pa su preduzimljivi domaćini, da bi zadržali goste, preporodili hotel okružen borovom šumom, na preko 1000 metara nadmorske visine, ponudivši i nove sadržaje.

“Pored tog poluolimpijskog bazena, pored odličnog spa centra, teretane i normalno smeštajnih kapaciteta, imamo tu trim stazu, imamo veštačko jezero, u planu su nam ski staza koja će raditi pored hotela, kao i sportski tereni. Obzirom da je tu Pešter, da je tu Sjeničko jezero, moram da pomenem i farmu od koje nabavljamo proizvode, imamo gstima šta da ponudimo i kad imamo snega, i u sezoni leta i u sezoni zime”, ističe Minela Hadžović, direktorka hotela „Borovi”.

“Mi smo istraživali jednostavno Pešter i Uvac i u jednom trenutku na internetu smo došli do kontakta, odnosno videli smo hotel Borovi i videli smo jednostavno reportaže i jednostavno nama se na prvu loptu svidelo, odustali smo od puta u inostranstvo za naš godišnji prolećni odmor”, naglašava Mihailo Kovačević, gost iz Beograda.

Najčešći gosti, i domaći i strani, su porodice, koje su ciljna grupa i mladim Kurtanovićima iz Tuzinja, pionirima seoskog turizma na pešterskoj visoravni.

“Da se odmore, da se naspavaju, da prodišu, da ujutru izadju i baš ovde popiju kafu, nalože vatru i na tom žaru ta kafa ima posebnu čar… onda da prošetaju”, dodaje Danira Kurtanović, Etno domaćinstvo Kurtanović, Tuzinje.

Boravak turista ograničen je samo zakonom prirode. I da bi se sačuvale sve zaštićene biljne i životinjske vrste, na vodenom ogledalu krivudavog Uvca , na primer, dozvoljeno je najviše šest turističkih plovila u sezoni.

(RTS)