Četiri radna dana nedeljno – da li je moguće

 Mnoge od njih ograničava specifičnost delatnosti koju pružaju, zbog čega su prinuđeni da provode i više vremena na poslu od onog koje im garantuje prihode, koji pokirvaju troškove života.

“Jedna mlada koja se udaje u subotu, ne može da uradi frizuru u četvrtak. Ja bih bila zadovoljna i pet dana u nedelji da radim, ali šest dana je za nas posao koji se traži i frizeri moraju da rade šest dana u nedelji”, kaže Ivana Ivanić, frizerka.

Za radnike koji su zaposleni u privatnim kompanijama, često ne važe ni pravila petodnevne radne nedelje, kažu sindikati.

“Mnogo više onih poslodavaca koji teraju ljude da rade i preko zakonski određenog radnog vremena- 12, 13, 14 sati dnevno, mislim da je realno negde kada bismo uspeli da se izborimo da se poštuje radno vreme, a to je da se radi 40 sati nedeljno”, smatra Valdimir Gvozdnović iz Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština.

Pozitivni primeri su retki, ali postoje.

“U Sremskoj Mitrovici jedna firma koja ima 96 zaposlenih, koja već godinu dana radi na taj način. Svi radnici u proizvodnji rade 4 dana nedeljno, tri dana nedeljno imaju slobodno, oni su prezadovoljni, čak ne da su im se smanjile plate, nego su im se povećale plate”, navodi Valdimir Gvozdnović iz Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština.

Iako fleksibilnije radno vreme imaju radnici na internetu, i njihov radni angažman često ide preko ustaljene norme.

“Meni se dešava da radim na primer sedam dana u nedelji i to duži vremenski period, sa te strane nas zakon ni u kakvom smislu ne štiti mi se samoeksplatišemo u nekom obliku. Najčešća situacija je da radite kada ima posla i tada se radi i po 50, 60 sati nedeljno jer prosto imate posla, ne znate kada ćete ga sledeći put imati i ne možete da propusti priliku“, objašnjava Miran Pogačar, predsednik Udruženja radnika na internetu.

Da Srbi ne propuštaju priliku za rad govore i istraživanja Eurostata, prema kojim se prosečno radno vreme u Evropljana poslednjih godina kretalo oko brojke od 37 sati, dok su radnici u Srbiji radili 43, 5 sata sedmično, zbog čega spadaju među najvrednije na kontinentu.

(RTS)