Treća pobeda HDZ-a na parlamentarnim izborima zaredom, Plenkoviću nije stigla čestitka od Milanovića

Građani Hrvatske birali su članove 11. saziva Sabora između 2.302 kandidata na 165 lista, koji su se nadmetali za 151 mandat.

Prema preliminarnim podacima, pobedu je odneo HDZ Andreja Plenkovića kojem će pripasti 61 mandat. Koalicija „Rijeka pravde“, koju predvodi SDP, osvojila je 42 mandata.

U Hrvatski sabor ući će još osam stranaka i koalicija. Domovinski pokret je dobio 14 mandata, Most 11, Možemo! 10, SD i IDS su dobili dva mandata, NPS takođe dva, a Fokus i Republika su dobili jedan mandat.

Osam mandata pripada nacionalnim manjinama, a tri poslanička mesta odlaze SDSS-u Milorada Pupovca.

Postizborne kalkulacije

Ovo je treća pobeda HDZ-a zaredom, ali sa pet mandata manje nego što su imali na izborima 2020. kada su već naredni dan sastavili Vladu s manjinama i Radimirom Čačićem.

Sada će taj put do većine biti nešto komplikovaniji – pored osam pripadnika manjina biće im potreban i Domovinski pokret, ili barem deo njihovih poslanika.

HDZ-u ne stižu čestitke

Čestitka Plenkoviću od političkog suparnika Zorana Milanovića ni sinoć, kao ni nakon izbora 2020. godine nije stigla, pišu hrvatski mediji.

Jutarnji navodi da čestitke nisu razmenili ni HDZ-ovci i pripadnici Domovinskog pokreta.

Prema pisanju ovog portala, u HDZ-u su se mogle čuti razne spekulacije o tome kako postoji mogućnost navodnog raskola unutar samog Domovinskog pokreta jer su, priča se, poljuljani odnosi između Marija Radića i Ivana Penave.

(RTS)