Mirnom šetnjom i parastosom obeležena godišnjica stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici

Garantovali su nam mirno povlačenje, a čim smo izašli iz kasarne dočekale su nas blokade, zasede i pucnjava, tim rečima godinama su svedočili su preživeli vojnici, čekajući pravdu i istinu o događajima iz Dobrovoljačke.

One koji i danas tvrde da su branili Sarajevo, preživeli vojnici iz kolone pitaju od koga.

Nismo, kažu, bili pretnja, nismo imali ni mogućnost da se branimo, a kamoli napadamo. Ubijali su nas, kažu, a uhapšene maltretirali.

Pomen pod policijskom pratnjom

Na istom je mestu, trideset i dve godine kasnije, Slobodan Vujanić. Došao je, navodi, da oda počast ubijenim drugovima. Svedoči šta je video, kao tada mlad vojnik JNA.

„Kolona je jednostavno stala, ljudi su nas opkolili i istjerali napolje, povaljali po ulici i pucali“, kaže Slobodan Vujanić.

I danas je ista slika, kao i prethodnih godina. Srbi sa pomena ubijenim vojnicima iz Istočnog Sarajeva u Sarajevo, stigli su pod policijskom pratnjom.

Obezbeđivana je kompletna trasa kretanja, a na mestu gde su položili cveće i zapalili sveće bili su pripadnici i specijalne i redovne policije.

„Živio sam u ovom gradu, ali je ružan osjećaj da je ovoliko pripadnika policije u našoj zajedničkoj državi prisutan“, priča Boško Tomić, savetnik srpskog člana Predsedništva BiH.

Duž trase je 30 do 40 uniformisanih, a na mestu su i specijalne policijske snage.

U Sudu BiH pre dve godine podignuta je optužnica protiv Ejupa Ganića i još devetorice nekadašnjih bošnjačkih vojnih i policijskih funkcionera. Dalje se nije otišlo i od tada se ništa nije dogodilo.

(RTS)