Savet bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, predsednik Vučić predstavlja Srbiju

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o radu Unmika održava se u Njujorku.

Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić.

Redovni šestomesečni izveštaj o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji predstavlja specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica Unmika Karoline Zijade.

Prištinu predstavljaa predsednica privremenih institucija Vjosa Osmani.

Antonio Guteres je u redovnom izveštaju, koji se odnosi na period od 19. septembra 2023. do 15. marta 2024. godine, naveo da su, uprkos izvesnom napretku u implementaciji sporazuma postignutih uz posredovanje EU, tenzije između Beograda i Prištine povećane, a da je bezbednosna situacija na severu Kosova ostala krhka.

Istakao je da nije bilo napretka ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština uprkos diplomatskom pritisku i izrazio zabrinutost zbog primene nove regulative o platnom prometu koja je, kako je naveo, uticala na ekonomska i socijalna prava Srba i drugih nevećinskih zajednica.

Pozvao je na hitan razgovor o otvorenim pitanjima u okviru dijaloga uz posredovanje EU, kako bi se osigurala prava svih pogođenih zajednica i najugroženije grupe bile zaštićene.

Guteres je najoštrije osudio, kako je naveo, ozbiljan bezbednosni incident 24. septembra u Banjskoj, koji je doveo do tragičnog gubitka života i pozvao na završetak istrage i „privođenje počinilaca pravdi bez odlaganja“.

Prethodna redovna sednica Saveta bezbednosti UN o radu Unmika održana je u oktobru prošle godine, dok je u februaru ove godine na zahtev Srbije, a nakon odluke prištinskih vlasti da zabrane upotrebu dinara, održana vanredna sednica SB UN.

Predsednik Vučić tokom dana prisustvovaće i prijemu koji priređuje Stalna misija Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama za stalne predstavnike država članica UN.

Vučić će imati i niz konsultacija i sastanaka sa predstavnicima zemalja članica Ujedinjenih nacija, kako bi objasnio poziciju Srbije u vezi sa najavljenom rezolucijom o genocidu u Srebrenici.

Najavio je susrete sa više od 120 stalnih predstavnika različitih zemalja u UN i saopštio da je u Misiji Srbije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku formiran štab koji se bavi pitanjima u vezi sa pokušajem usvajanja rezolucije o Srebrenici i poručio da šanse Srbije nisu velike, ali da će se boriti.

Vučić je, uoči puta u Njujork, izjavio da će donošenje takve rezolucije dodatno narušiti odnose u regionu i da će se Srbija svom snagom boriti protiv usvajanja rezolucije.

(RTS)