Petković informisao ambasadore Kvinte o razgovorima u Briselu

U saopštenju Kancelarije za KiM navodi se da umesto da međunarodna zajednica natera Prištinu da ispuni svoje obaveze iz dijaloga, svedočimo nepravednom i devijantnom pristupu da se Priština zapravo nagrađuje za to što svesno izbegava svoje obaveze i što svakoga dana povlači esklatorne poteze u srpskim sredinama.

„Progon srpskog naroda južno i severno od Ibra, institucionalno nasilje, ukidanje dinara i okupacija severa KiM su zapravo jedini ‘uslovi’ koje je Priština ispunila da bi bila nagrađena i viznom liberalizacijom, i unapređenjem statusa u Parlamentarnoj skupštini NATO, kao i sada usvajanjem izveštaja za protivpravno članstvo u Savetu Evrope“, navodi se u saopštenju.

Petković je upoznao sagovornike sa konstruktivnim predlogom Beograda za rešenje krize koja je nastala nakon jednostrane i nasilne odluke Prištine o ukidanju dinara i dinarskog platnog prometa na Kosovu i Metohiji, dok s druge strane Priština nije imala nijedan svoj predlog za rešenje problema, odbijajući istovremeno sve predloge Beograda.

„Jasno je da Priština ne želi da napravi ni najmanji korak ka izlasku iz teške situacije u kojoj se srpski narod nalazi i da iza svega toga stoji neskrivena namera Kurtijevog režima da protera sve Srbe sa Kosova i Metohije“, upozorio je direktor Kancelarije za KiM.

Nastojanje Aljbina Kurtija da srpski narod ostavi bez plata, penzija, socijalne pomoći, a da srpskim institucijama ugrozi rad, pre svega bolnicama, vrtićima, školama…, vodi ka humanitarnoj katastrofi, naglasio je on.

Ukazao i da svi problemi sa kojima se Srbi danas suočavaju proizilaze iz činjenice da Priština punih 11 godina odbija da formira ZSO, obavezu iz Briselskog sporazuma čiji je garantor Evropska unija i da umesto toga sprovodi jednostrane i eskalatorne poteze na terenu.

Petković je zaključio da će i na sledeću rundu razgovora u Briselu, koja bi trebalo da se održi sledeće sedmice, delegacija Beograda otići spremna, opredeljena za dijalog i kompromis, jer je to jedini način da se sačuva mir u pokrajini i u regionu, zaključuje se u saopštenju.

(RTS)