Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti – nakon zahteva za otkaz Dinku Gruhonjiću i pretnje blokadom

U saopštenju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu navodi se da se obustavljaju aktivnosti dok se, kako navode, ne steknu uslovi za nesmetan rad, nakon što je Studentski parlament u Novom Sadu najavio blokadu fakulteta ukoliko profesor Dinko Gruhonjić ne bude otpušten.

„S obzirom na to koje su okolnosti i mogući rizici po bezbednost studenata i zaposlenih, te mogućnosti ugrožavanja javnog reda i mira, kao i imovine Filozofskog fakulteta, doneli smo odluku da obustavimo sve svoje mnogobrojne aktivnosti dok se ne steknu uslovi za neometani rad“, navodi se u saopštenju Dekanata Filozofskog fakulteta. 

Navodi se i da na fakultetu radi veliki broj stranih državljana zbog čega će Dekanat obavestiti ambasade zemalja iz kojih dolaze da u postojećim okolnostima ne mogu da im garantuju bezbednost. 

„Iz medija smo saznali da Studentski parlament poziva na blokadu Filozofskog fakulteta kao jedne od članica Univerziteta, čime je potencijalno ugrožena bezbednost studenata i njihovo pravo na obrazovanje, kao i bezbednost zaposlenih i njihovo pravo na rad“, navodi se takođe u saopštenju. 

„Od nadležnih tražimo zaštitu prava studenata i zaposlenih“

Filozofski fakultet naglašava da od Univerziteta u Novom Sadu očekuje da preuzme odgovornost za posledice postupanja Studentskog parlamenta i obezbedi nesmetan rad na fakultetu.

„Od nadležnih organa očekujemo da preduzmu odgovarajuće mere kako bi se zaštitila prava i bezbednost studenata i zaposlenih na Filozofskom fakultetu“, piše u saopštenju Dekanata.

„Izražavamo žaljenje zbog ovakvog razvoja događaja i podsećamo da je Filozofski fakultet sredina u kojoj negujemo duh tolerancije, multietničnosti i iznad svega – kulturu dijaloga. Nadamo se da će nadležna ministarstva i drugi državni organi omogućiti da Filozofski fakultet, kao najstariji fakultet u Novom Sadu, nastavi da obavlja svoju delatnost“, zaključuje se u saopštenju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. 

Zašto protestuje Studentski parlament

Studentski parlament Novosadskog univerziteta zahteva smenu nakon što se na društvenim mrežama pojavio montirani snimak sa prošlogodišnjeg „Rebeda“ festivala u Dubrovniku u kojem Gruhonjić navodno „izražava zadovoljstvo što nosi ime istovetno ustaškom zločincu Dinku Šakiću“.

Gruhonjić je negirao da je izražavao zadovoljstvo zbog činjenice da ima isto ime kao i Šakić.

Njegove kolege sa Filozofskog fakulteta juče su u Novom Sadu održale skup podrške pod nazivom „Protiv progona nastavnika i za očuvanje akademskog integriteta i autonomije“.

Istakli su da je skup održan zbog „pretnji koje Gruhonjić svakodnevno dobija“, ali i najave Studentskog parlamenta da će blokirati Filozofski fakultet ukoliko profesora ne bude otpušten, što je, kako su naveli, mešanje u kadrovsku politiku Univerziteta.

(RTS)


Ostavite komentar