Žitna kriza – ratari ne pristaju na cenu pšenice od 20 dinara, traže 42 dinara

Dvadeset dinara za kilogram – tako glasi ponuda velikih otkupljivača pšenice koja je stigla na imejl adrese velikog broja vojvođanskih poljoprivrednika. Za kilogram ječma nude nešto ispod 17 dinara. 

„To je bezobrazno niska cena. Mi poljoprivrednici bićemo u problemu ako pšenica bude ispod 42 dinara po kilogramu. Tražimo pomoć od države da nas zaštiti u ovom lobiju od lobija i interesnih grupa. Sve ispod 42 dinara po kilogramu pšenice je malo, jer nas proizvodna cena košta 38, a neki dinar treba i mi da zaradimo“, ističe Vukašin Baćina iz Udruženje poljoprivrednika iz Banata.

Ukazuje i na to da hleb i ostali pekarski proizvodi koštaju isto ili više u odnosu na period kada je pšenica bila i duplo skuplja.

Šta je razlog spuštanja cena pšenice

Za agroanalitičare – ekonomska kriza i rat u Ukrajini sve češće se koriste za neopravdano spuštanje cena poljoprivrednicima, odnosno za podizanje cena krajnjim kupcima. 

„U ovom trenutku u tim nekim predžetvenim igrama na tržištu, ispipavanju tržišta prvu cenu kandiduju kupci, dakle tražnja koja naravno u svom interesu maksimalno spušta cenu kako bi izdejstvovala što bolju cenu za sebe tako da i taj faktor treba uzeti u obzir“, objašnjava Žarko Galetin iz Produktne berze Novi Sad. 

Ni jedan veliki domaći otkupljivač pšenice nije hteo pred kamerama da objasni kako se došlo do cene od 20 dinara. Nezvanično, kažu da je to refleksija cene ukrajinske pšenice od 23 dinara sa transportom.

(RTS)