Holandska prestolonaslednica se predomislila, ipak se ne odriče godišnjeg prihoda

Pre nešto manje od tri godine, uoči svog osamnaestog rođendana, najstarija ćerka holandskog kralja Vilema-Aleksandera i kraljice Maksime, prestolonaslednica Katarina-Amalija, obavestila je premijera Marka Rutea da želi da se odrekne prava na 1,6 miliona evra godišnjih prihoda na ime ličnih i kućnih troškova, na koje po zakonu ima pravo. 

U pismu je rekla da bi se „osećala nelagodno“ da dobija novac dok ne radi ništa i nema nikakve kraljevske dužnosti, dok je drugim studentima mnogo teže, posebno u tadašnjim uslovima korona virusa.

Holandski i svetski mediji masovno su tada preneli ovu vest, uz napomenu da je to prvi put da član kraljevske porodice odbija platu i nadoknadu troškova. 

Međutim, u poslednje tri godine, okolnosti su se očigledno promenile, pa je na adresu premijera ovih dana stiglo novo pismo od princeze.

U njemu ona kaže da je odlučila da od 2025. prestane da vraća taj novac.

„S vremenom i usled iznenađujućih okolnosti, sada može da se pretpostavi da ću morati da uzmem u obzir kadrovske i materijalne troškove radi samostalnog obavljanja svoje funkcije, uključujući sekretarijat i troškove za životni i radni smeštaj”, kaže u pismu.

Prestolonaslednici nije bilo baš lako poslednjih godina. Otkako je u septembru 2021. postala punoletna i počela da studira politiku, psihologiju, pravo i ekonomiju na Univerzitetu u Amsterdamu, želeći da bar na kratko bude obična „normalna“ devojka, bila je prinuđena da se iseli iz studentskog smeštaja, zbog pretnji po ličnu bezbednost. Tajne službe su otkrile da princezi možda preti otmica. 

Tek nedavno, tokom posete španskog kralja Felipea i kraljice Letisije Holandiji, javnosti je otkriveno da se Katarina Amalija tada privremeno preselila u Madrid. Na svečanom banketu kralj Vilem-Aleksander zahvalio se španskoj kraljevskoj porodici na pomoći što je njegova ćerka nastavila da živi u Madridu, istovremeno studirajući u Amsterdamu. 

Snalaženje u Španiji princezi nije teško palo, budući da savršeno govori španski, pošto je njena majka, kraljica Maksima, rođena Argentinka,

Prestolonaslednica se sada vratila u Holandiju, gde je nastavila studije, ali polako preuzima i neke kraljevske dužnosti. 

Što će joj, nesumnjivo, biti lakše sa 1,6 miliona evra godišnje. 

(RTS)