„Divan svet“ – izložba fotografija Marija Testina u Rimu

Peruanac Mario Testino više od 40 godina kreira stil svetske modne fotografije i portreta.

Njegove umetničke fotografije plenile su sa naslovnih strana magazina Vog, Glamur, Venitifer. Paralelno nizali su se foto-portreti filmskih muzičkih zvezda, kao i članova britanske kraljevske porodice.

Radikalan rez Testino pavlači 2017. Tragajući za novim temama menja kreativni kod, fokusirajući objektiv na istraživanje kulturne i tradicionalne posebnosti u preko 30 zemalja.

„Čovek uvek ima mogućnost izbora da u životu stvari vidi kao lepe ili ružne. Ja uvek biram lepo. Potrudio sam se da obiđem svet u potrazi za onim što je večno, ne samo zbog svoje lepote, već i zbog onoga što sa sobom nose korene identiteta“, navodi Mario Testino.

Izložba je narativa o hiljadama kilometara koji dokumentuju značanje pripadnosti zajednici od Perua do Kolumbije i Kenije, zatim od Pakistana do Japana i Mongolije.

Mario konstantno ostaje dosledan zumiranju odeće, jer ona pored tradicije ima i koncept transgresivnosti. Odabirom odevnih predmeta osoba izražava i neslaganje, ne samo estetsko, već i opšte prirode što doprinosi bogatstvu različitosti.

„Dugo sam se bavio modnim trendovima, da bi ih poslednjih godina akcienat stavio na drugačiji tip odevnih predmeta, bez komercijalno prodajne dimenzije, već sa izraženom komponentom slavljenja tradicije. Mislim da fotografijama uspevam da ljudima otkrijem nepoznate, zanimljive osobe koje nemaju prilike da vide svakog dana“, ističe slavni fotograf.

Testino upozorava da je na svojim putovanjima shvatio da kada zemlja izgubi vezu između svoje istorije i svoje tradicionalne nošnje, onda je zaista nepovratno izgubljeno nešto izuzetno dragoceno.

Za Marija svi su ljudi isti, nažalost nemali broj njih se osjeća poniženo, izopšteno. Zato je čin fotografisanja pre svega snažan znak uvažavanja i poštovanja.

(RTS)