Druga strana Evrovizije, propalestinski protest zbog učešća Izraela

Okupljeni koji se protive učešću Izraela na Pesmi Evrovizije protestuju u centru Malmea, noseći zastave, transparente podrške Palestincima, kao i potresne fotografije ubijene dece. Protest protiče bez incidenata.

Za popodne najavljen i skup podrške izraelskom učešću na takmičenju.

Veliki broj policajaca patrolira ulicama Malmea, a zbog visokog nivoa obezbeđenja u pomoć su stigli i policajci iz drugih delova Švedske, ali i iz Norveške i Danske.

Švedske vlasti su pojačale bezbednost i spremile su se za moguće nemire tokom cele nedelje u kojoj se održava izbor za pesmu Evrovizije.

Policija Malmea saopštava da imaju visoko obezbeđenje oko delegacija iz svih zemalja.

„Naravno, malo više pazimo na Izrael, zbog situacije“, rekla je za Rojters Lota Svenson, komandir policije.

Evropska radiodifuzna unija (EBU), koja organizuje događaj, odupirala se pozivima da Izrael bude isključen, ali je zatražila od zemlje da izmeni tekst originalne pesme u kojoj se čini da se pominje napad Hamasa.

Izraelska televizija je poslala novu pesmu, nakon čega je Izraelu dozvoljeno da ostane u konkurenciji.

Metalne barikade i veliki betonski blokovi postavljeni su oko Malme arene, koja je domaćin takmičenja, a policija čuva mesto i proverava torbe posetilaca.

Posetioci moraju da prođu kroz detektore metala pre nego što uđu u arenu, a dozvoljeno im je da unesu samo male torbice.

Unošenje rančeva i velikih torbi, osim u areni, nije dozvoljeno ni na drugim lokacijama u Malmeu na kojima se održavaju evrovizijski događaji.

Pesma Evrovizije počela je u utorak, večeras se održava drugo polufinale, a završnica takmičenja zakazana je za subotu, 11. maj.

(RTS)