Poseta Si Đinpinga Beogradu dodatni zamajac za unapređenje odnosa Srbije i Kine

Velika očekivanja, upućeni imaju i od ostalih 28 dokumenata koja su zvaničnici dve zemlje potpisali i razmenili tokom dvodnevne posete.

U saradnji Srbije i Kine juče je postaljen novi temelj za gradnju Zajednice sudbine čovečanstva. Reč je o konceptu partnerstva koji u Kini živi nekoliko decenija, koju je međunarodnoj javnosti predsednik te zemlje predočio pre 11 godina, a do sada ga ima, između ostalog, sa više arapskih zemalja.

Beograd je prvo evropsko mesto koje je pristupilo ovakvom vidu saradnje, koja podrazumeva i šest zajednički koraka – između ostalih, na polju postizanja mira, dijaloga, bezbednosti.

„Za mene znači to da imamo super silu koja poštuje naš suverentite, naše pravo da donosimo odluke u interesu našeg naroda, globalna supersila koja je svakako u usponu, koja poštuje teritorijalni integritet Republike Srbije, tj. KiM kao deo Republike Srbije. Zaista mi se čini da je ova poseta dodatni zamajac naših odnosa sa NR Kinom i to na ta tri stuba političkom, ekonomskom, tehnološkom“, rekla je predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić.

Utiske dvodnevne posete sumiraju i predstavnici Pekinga u Srbiji, i Beograda u Kini.

„Od izuzetnog je značaja jer je reč o zemlji koja je jedna od glavnih sila na globalnom planu, stalna članica Saveta bezbednosti UN i zemlja koja je sada, posebno poslednjih godina poznata po velikom broju inicijativa koje su pokrenute, a koje za cilj imaju jačanje globalnog upravljanja i saradnje na međunarodnom planu“, kaže ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović.

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming kaže da je to veliki skok između naše dve zemlje i može umnogogme da poboljša odnose Srbije i Kine.

„Sledeći zadatak naše dve zemlje jeste da realizujemo detalje projekata iz sporazuma koji su potpisani. Promovisaćemo naše zajedničke rezultate“, rekao je Li Ming.

Rezultate, upućeni, očekuju najpre na polju ekonomije. Računicu prave i po pitanju Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i Kine. U dokumentu od 850 strana, obuhvaćeno je 10 hiljada proizvoda, a najviše benefita u narednoj deceniji mogle bi da osete dve privredne grane.

„Ono što je Srbija izbacila u prvi plan jesu poljoprivredni i prehrambeni proizvodi. Ono što je takođe dobro jeste otvaranje dve nove avio linije, i te kako značajno za nas, jer s obzirom na to koliko mi imamo ulaganja u nauka i obrazovanj, a ona baš nisu na visokom nivou. Ja pozdravljam svaku saradnju sa bilo kojom državom u oblasti pre svega nauke, jer tu manje novca ide, a onda i obrazovanje“, kaže Katarina Zakić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Konkretna saradnja u tim oblasitma znači i da će u narednih godinu dana 300 srpskih studenata da se školuje, a 50 naučnika da praktično znanje stiče u Kini i iz prve ruke upozna kinesku tradiciju.

Mnogi danas u njoj traže simboliku onoga što se juče desilo – kada je crvenim tepihom, pre zvaničnika, prošetala patka sa mladuncima. Patka u kineskoj tradiciji simbolizuje večitu ljubav.

(RTS)