Podsekretarka Alen: Zajednica  je suštinski  korak za evroatlantski put Prištine

Ona se u Prištini sastala sa  predsednicom Vjosom Osmani i potpisala memorandum  za borbu protiv manipulacije informacijama stranih zemalja.

“Sa predsednicom smo imali produktivnu diskusiju o dezinformacijama, politikantstvu, podršci civilnom društvu i multilateralnom angažmanu. Razgovarale smo i o kritičnom pitanju evropskog i evroatlantskog puta Kosova. Razgovarale smo o suštinskom koraku ka evroatlantskom putu Kosova – napredovanju Kosova za Zajednicu opština sa srpskom većinom“, rekla  je Alen.

“Prepoznajemo činjenicu da autoritarne vlade manipulišu informacijama i šire dezinformacije kako bi uticale na ljude širom sveta, izazivajući haos i podele, kako bi smanjile poverenje u institucije, posebno u demokratske institucije. „Kao što imamo NATO da osigura bezbednost i odbranu, mi ćemo se oslanjati na ovaj sporazum da se suprotstavimo stranim dezinformacijama i zlonamernom uticaju“, navela je Alen na zajedničkoj konferenciji za medije u Prištini.

Vjosa Osmani, zahvalivši se na pomoći, tvrdi ni Priština nije pošteđena hibridnih napada, optuživši Rusiju da  je, “preko svog satelita Srbije, izvršila uticaj”.

(RTS)