Srbija će sa Kinezima graditi solarnu elektranu i postrojenje za naftu

Sa kineskom kompanijom „Čajna Enerdži Internešnl Grup“ Srbija će raditi na projektu izgradnje postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu.

Resorna ministrka najavljuje da će novi pogon biti usklađen sa najzahtevnijim tehnološkim i ekološkim standardima kvaliteta Evropske unije i otvoriće 700 novih radnih mesta.

„Srbija je već pokrenula projekat izgradnje novog naftovoda Srbija-Mađarska, kojim ćemo osigurati još jedan pravac snabdevanja sirovom naftom. A izgradnja ovog postrojenja u Smederevu doprineće smanjenju energetske zavisnosti, ali i povećanju našeg BDP i jačanju naše energetske nezavisnosti“, kaže ministarka Dubravka Đedović Handanović.

Sa kineskom kompanijom „Hunan Rič Fotovoltaik Sajns end Tehnolodži“ dogovorena je saradnja u oblasti obnovljive energije – gradnja fabrike solarnih panela kapaciteta 1 gigavata u Paraćinu i solarne elektrane snage 200 megavata.

„Planirano je da tokom tri godine u pogon za proizvodnju solarnih panela bude uloženo oko 30 miliona evra i zaposleno 180 radnika. Dodatno, ova kompanija uložiće 280 miliona evra u izgradnju solarne elektrane u Srbiji“, kaže Dubravka Đedović Handanović. 

„Naša saradnja u ovim oblastima već je dala uspešne rezultate. Kineske investicije u obnovljive izvore omogućiće Srbiji više čiste energije i pomoći u dostizanju ugljenične neutralnosti. Nadam se da će u budućnosti biti još više mogućnosti za zapošljavanje i korišćenje naprednih tehnologija i da će biti više projekata u oblasti zelenih izvora energije“, rekao je Li Ming, ambasador Kine u Srbiji.

Iskustvo Kine je dragoceno, ne samo da prednjači u povećanju kapaciteta zelene energije, a posebno vetro i solaranih elektrana, već je i svetski lider u proizvodnji solarnih panela.

(RTS)