Sve zvezde Poljoprivrednog sajama u Novom Sadu – tri bika i prskalica od pola miliona evra

Zvezde izložbe na Poljoprivrednom sajmu su tri bika. Robi trenutno teži 1620 kilograma i iz bačkog je sela Pačir.

„Ima dobru genetiku, od naše krave kod nas se telio od austrijskog bika Pandore. Bio je najlepši kao mali i ostavili smo ga čisto iz zabave. Ništa drugo“, kaže Dejan Takač iz Pačira.

U stadu Radenka Jeremića iz Salaša Crnobarskog, gde ima 400 goveda, izdvojili su se Jablan sa 1600 i Beliša sa „samo“ 1380 kilograma.

„To se sve zameta u istu prikolicu. Izmiksuje se hrana i podeli se svima. I oni jedu po volji kao i oni drugi – Oni samo verovatno pojedu malo više“, objašnjava Radenko Jeremić iz Salaša Crnobarskog kako su Jablan i Beliša postali tako krupni.

Sinovi pomažu tati oko ovaca

Prvi put izlažu Velimirovi iz Farkaždina. Nikola i Luka još nemaju 18, ali su uveliko u ovčarstvu.

„Tata voli ovce i onda kad je uzeo ovce i ja sam uzeo da mu pomažem i samim tim zavoleo uz to“, kaže mladi Nikola Velimirov iz Farkaždina.

„Ovaj `il de frans`, pre svega što je tovna rasa i to ljude zanima – pre svega meso. Da se gaji kući, a ne na paši. Mnogo je kvalitetnije meso“, kaže Nikolin brat Luka Velimirov.

Najveća mašina Poljoprivrednog sajma

Uz rekordere među govedima i ovcama i rekorderi među mehanizacijom.

Po radnom zahvatu i ceni najveća izložena mašina je prskalica.

Samohodna je, košta oko pola miliona evra i našla je kupca.

„Bitno je da se ona može podići do dva metra visine i da može ući u bilo koji međuredni zahvat. U fazi metličenja nijedna druga mašina ne može ući“, Saša Vučković iz kompanije „Horš“.

Znatno su manjih gabarita ali bez njih ni poljoprivreda više ne može pa ni sajam – dronovi su posebno korisni u zaštiti bilja.

„Dnevni učinak je negde oko 100 hektara, plus minus. Naravno u zavisnosti od toga da li su pripremljeni preparati, da li je logistika dobra“, Nenad Milovanović iz kompanije „Livona“.

Neizostavni i na njivi i na sajmu traktori. Najveću pažnju privukli su oni sa eko motorima obaveznim ukoliko se kupuju preko IPARD fonda.

(RTS)