Severna Makedonija dan posle izbora

Posle jučerašnjih dvostrukih izbora, neradnog dana zbog glasanja i velikog slavlja zbog promene vlasti, Severna Makedonija vraća se uobičajenim aktivnostima. Očekivanja dan posle su još veća.

 Slavlje u Skoplju počelo je i pre objavljivanja rezultata. Dosadašnji predsednik Stevo Pendarovski vrlo brzo je priznao poraz. Na činjenicu da je prva žena predsednica – sedamdesetogodišnja profesorka prava, neobično je ponosna. U svom kabinetu okupiće, kaže, žene i stručnjake bez obzira na etničku pripadnost.

„Vrata mojih kancelarija koje su suštinski od građana pozajmljene, otvorene su za sve, nisam saglasna sa tezom da smo glasove dobili zahvaljujući nacionalističkom naboju i tvrdim da to nije tačno jer sam u timu imala i Albance i Rome i Turke, i mnogi od njih će biti uključeni u moj budući kabinet“, kaže Gordana Siljanovska Davkova.

Kandidat SDSM Stevo Pendarovski rekao je da njegov koncept multietničke Makedonije potpuno integrisane u Evroatlantskim strukturama, nažalost, nije dobio podršku većine, iako i dalje smatra da samo takva Makedonija može da bude prosperitetna i demokratska država.

Stranka doskorašnjeg premijera Dmitra Kovačevskog biće po snazi tek treća partija u parlemntu. Prvi put od osamostaljenja Srbi, u Severnoj Makedoniji imaće ministarsko mesto.

„Imaćemo neke pozicije koje će značiti poprilično ne samo za Srbe nego generalno i za makedonsku ekonomiju, tu pre svega mislim na projekat Brze pruge Makedonije, tu očekujemo punu saradnju države Srbije“, rekao je predsednik Demokratskih partije Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoiljković.

Deo nove vlasti biće i koalicija Albanskih stranaka „Vredi“. Nakon proglašenja pobede u svim opštinama gde su većina Albanci najavljuju pregovore sa pobednicima izbora.

„Vredi je desno orijentisana i ideološki bliska stranci VMRO DPMNE i najverovatnije će biti u Vladi, ali oni nemaju legitimitet svih albanskih snaga, to može, ako se nastavi blokada evropskih pregovora, da bude izvor destabilizacije“, kaže politički analitačar Dželjaj Neziri.

Rok za konstituisanje parlemnta je 20 dana. A predsednica će nakon polaganja zakletve 12. maja moći da imenuje mandatara za sastav nove Vlade Severne Makedonije.

(RTS)