Predlog rezolucije o Jasenovcu predat Skupštini Crne Gore

Skupštinska većina u Crnoj Gori predala je parlamentu Predlog rezolucije o Jasenovcu, javlja RTCG, pozivajući se na izjavu predsednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića.

Kako navode podgorički mediji, Predlog rezolucije su potpisali svi poslanici vladajućih partija osim predstavnika albanskih partija.

Prethodno su predstavnici skupštinske većine razgovarali o podnošenju tog predloga.

Prema saznanjima medija, deo učesnika je bio za to da taj dokument bude predložen što pre, dok je drugi deo ukazao da to treba da bude urađeno nakon što bude izvesno dobijanje pozitivnog mišljenja Evropske komisije u vezi sa pregovorima o pridruživanju u oblasti vladavine prava.

Rezoluciju o Jasenovcu najavio je nedavno predsednik Skupštine Andrija Mandić, a premijer Milojko Spajić je rekao da je spreman da se ta rezolucija podrži.

Na najavu Mandića da će Skupštini Crne Gore biti predložena rezolucija o genocidu u Jasenovcu, notom je reagovala Hrvatska, upozorivši zvaničnu Podgoricu da bi usvajanje te rezolucije moglo da zaustavi njen evropski put i ugrozi bilateralne odnose dveju država.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče u Kotoru na pitanje novinara o rezoluciji o Jasenovcu rekao da mu se to čini „kao dobra ideja“.

(RTS)