Guvernerka Tabaković na sastanku Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta

Fokus sastanka je bio na najnovijim globalnim ekonomskim kretanjima i izgledima, s posebnim osvrtom na urgentna pitanja s kojima se suočava svetska ekonomija, pre svega postizanje potpunog oporavka, rešavanje ranjivosti po osnovu duga u zemljama s niskim nivoom dohotka i suočavanje s novim izazovima, saopšteno je iz NBS.

Istaknuto je da je globalno okruženje usled geopolitičkih tenzija postalo izazovnije i da se povećavaju rizici od fragmentacije svetske ekonomije. Naglašen je značaj donošenja ispravnih izbora u vođenju ekonomskih politika, koji će u velikoj meri definisati budućnost svetske ekonomije.  

Među najvažnijim prioritetima istaknuti su ponovno uspostavljanje cenovne stabilnosti, jačanje fiskalnih zaštitnih slojeva i politike za podsticanje privrednog rasta. Makroekonomska i finansijska stabilnost imaju ključnu ulogu u podršci ekonomskom oporavku, dok faktori poput klimatske i digitalne tranzicije doprinose obezbeđenju srednjoročnog rasta.  

Pojačana saradnja na multilateralnom nivou posebno je važna radi uspešnog rešavanja aktuelnih izazova i iznalaženja adekvatnih rešenja. U svetu koji se brzo menja i koji je sve turbulentniji, zajednički rad na izboru dobre ekonomske politike, i to politike koja će se uhvatiti ukoštac sa izazovima i tražiti mogućnosti koje će obezbediti privredni rast, nova radna mesta i prosperitet kome ljudi teže svuda – važniji je nego ikada do sada.

„U Srbiji nastavljamo da jačamo osnove našeg rasta, time i izvore novih poslova i većeg standarda ljudi. Nastavljamo i da povećavamo bafere i u ovim globalno izazovnim okolnostima i ostajemo promoter regionalne saradnje”, poručila je Tabakovićeva.

Međunarodni monetarni i finansijski komitet bavi se ocenom međunarodnih ekonomskih tokova, kretanjima na finansijskim tržištima i daje preporuke Odboru guvernera Međunarodnog monetarnog fonda u vezi sa upravljanjem i nadzorom nad međunarodnim monetarnim i finansijskim sistemom, kao i rizicima po taj sistem.

(RTS)