Zlatna palma u Kanu „čeka“ Meril Strip

Glumica Meril Strip jedna je od najslavnijih glumaca u istoriji Holivuda, sa rekordnom 21 nominacijom za Oskara, dobitnica je tri.

Njena karijera je obuhvatala niz modernih klasika, od drama kao što su Lovac na jelene, Moja Afrika i Kramer protiv Kramera do omiljenih porodičnih filmova kao što su Đavo nosi Pradu i Mama Mia.

U Kanu je 1989. godine osvojila nagradu za najbolju glumicu u filmu Plač u tami.

„Neizmerno sam počastvovana što sam primila vest o ovoj prestižnoj nagradi. Osvojiti nagradu u Kanu, za međunarodnu zajednicu umetnika uvek je predstavljalo najviše dostignuće u umetnosti filma“, istakla je Meril Strip. 

Stripova će se pridružiti brojnim holivudskim veteranima koji će se pojaviti na ovogodišnjem Kanskom festivalu na francuskoj Azurnoj obali, uključujući tvorca Ratova zvezda, Džordža Lukasa, koji će takođe dobiti nagradu za životno delo na završnoj ceremoniji u Kanu.

„Karijera holivudske glumice traje skoro 50 godina,  to je vreme u kome je nastalo mnogo filmskih ostvarenja i zapaženih uloga. Meril Strip je deo naše kolektivne mašte, naše zajedničke ljubavi prema bioskopu“, navode organizatori festivala u saopštenju.

Počasnu Zlatnu palmu takođe dobijaju legendarni japanski kolektiv animatora „Studio Ghibli“, japanskog reditelja animacije Hajaa Mijazakija. Ova nagrada će prvi put biti dodeljena grupi, a ne pojedincu.

Kanski festival biće održan od 14. do 25. maja, a za Zlatnu palmu se takmiči više od 20 filmova, uključujući i novi film Frensisa Kopole Megalopolis.

(RTS)