Ekipa RTS-a u Japanu uoči izložbe Ekspo 2025.

U više od devet hiljada kilometara udaljenosti Beograda i Tokija je odgovor na pitanje zašto je i pored dobrih odnosa dve države spoljnotrgovinska razmena tek nešto iznad 300 miliona dolara godišnje.

Međutim, daljina nije sprečila japanske investitore da lociraju svoje poslove kod nas. Posle Nemačke Poljske i Češke, Srbija im je u vrhu evropskih investicionih adresa – posle „Miciubišija“ i „Japan tobaka“, došli su „Nide“, „Jazak“, „Tojo Tajers“. Sada kroz poslovni klub kolegama predstavljaju Srbiju.

„Srbija je za nas veoma atraktivno mesto, možemo da računamo ne samo na domaće tržište nego i na tržišta okolnih zemalja. Srbija ima veoma povoljan položaj između zapadnih zemalja i istoka, a pritom i veoma talentovanu radnu snagu. Ne mogu sada da kažem imena novih investitora, ali bi to bila ulaganja u nove tehnologije, veštačku inteligenciju i zelenu energiju“, rekao je Mucuio Ivai iz Srpsko-japanskog poslovnog kluba.

Sa istim zadatkom, povezivanja kompanija i razmene iskustava, u Beogradu je pre sedam godina osnovna Japanska poslovna alijansa u Srbiji. Ima 57 članova.

„Kada japanski inevstitori dođu u Srbiju nije značajno samo to koliko novca donose sa sobom već i poruka koju šalju drugim ulagačima širom sveta. Kad Japanci ulažu oni dobro provere poslovno okruženje, radnu snagu, sve uslove poslovanja, da li je okruženje stabilno i sa sobom donose visoku tehologiju“, kaže Snežana Ani iz Japansko-poslovne alijanse u Srbiji.

Japaske kompanije su od 2013. u Srbiji uložile više od 400 miliona dolara. I Beograd i Tokio – veruju uskoro će biti znatno više. Sledeće godine u Osaki je svetska izložba Ekspo-istorijska šansa da Srbija istoku predstavi svoj investicioni potencijal.

„Srbija će jedina biti prisutna sa sopstvenim paviljonom. Srbija će 2027. tj Beograd će biti domaćin specijalizovane izložbe koja je usmerena na muziku i sport. Ideja je da se dva događaja povežu, da na neki način napravi promociju svog događaja koji će biti u Beogradu“, rekao je ambasadorka Srbije u Japanu Aleksandra Kovač.

Japan i Srbija su ispisali 142 godine diplomatskih odnosa. Saradnja je intenzivirana nakon posete premijera Šinza Abea Beogradu 2018. posle koje su stigli „Tojo tajers“ i „Nidek“ i udvostručile japanski investicioni učinak u Srbiji. 

(RTS)