Za upis na KPU ostalo manje od nedelju dana – kako izgleda obuka studenta

Polaznici Sekcije za posebne i specijalne jedinice upadaju u sveže sagrađenu taktičku kuću opremljeni novim uniformama.

Na pokaznoj vežbi, er soft oružjem koje ispaljuje plastične kuglice, uvežbavaju takozvanu manipulaciju oružjem i gađanje meta.

Pored toga, prikazali su i tehnike borbe i odbrane.

Student druge godine KPU Vuk Golubović kaže da su uvežbavali odbranu od palice, od noža, kao i fizičke sile.

Devojke u Sekciji za posebne i specijalne jedinice

Drugi put je KPU formirao Sekciju. Novi polaznici, ovoga puta, birani su sa sve četiri godine. Novina su i devojke.

Studentkinja treće godine Valenina Kostić zahvalila se komandirima iz Beogradskog odreda žandarmerija sa kojima se realizuje sekcija poslovnih oblika nastave.

„Za razliku od prethodnih godina, pružena je prilika i devojkama da učestvuju u sekciji poslovnih oblika nastave. Ja sam se opredelila za ovu sekciju i želje da steknem dodatna znanja i da prođem neku obuku za obavljanje posebnih specijalnih zadataka policije“, kaže Kostić.

Da biste ušli u sekciju potrebna je selekcija, koja je bila određena na početku ovog semestra, gde je prošlo samo 25 studenata, od toga je pet devojaka, tvrdi student Vuk Golubović.

„Treba dosta toga posvetiti i kako toga malo odvojiti od slobodnog vremena, malo i od učenja, malo i od svega, baš zbog toga što se treba posvetiti upravo onome što volimo“, objašnjava Golubović.

Vežbanjem do ostvarivanja profesionalnog poziva

Studenti, pod budnim okom iskusnih instruktora, na sekciji prolaze napredne obuke iz gađanja, taktičkih radnji, raznih kretnji i upotrebe oružja.

Uvežbavaju se za poziv kojim su odabrali da se bave.

Student druge godine KPU Danilo Stojić kaže da sebe vidi u posebnoj jedinici policije žandarmeriji.

„Prijavio sam se za sekciju posebnih oblika nastave iz moje ljubavi prema posebnim i specijalnim jedinicama policije i u želji da jednog dana obavljam zadatke istih“, kaže Stojić.

Studenti kriminalističkog policijskog univerziteta će obuku izgađanja uskoro nastaviti i u nastavnom centru Mitrovo polje, ali sa vatrenim oružjem.

(RTS)