Bela kuća: Novi zamah u pregovorima; u izraelskim napadima na Gazu ubijeno 34.356 Palestinaca

Spasilački timovi koji su učestvovali u izvlačenju tela iz masovnih grobnica u medicinskom kompleksu u Kan Junisu sumnjaju da su pripadnici izraelske vojske umešani u krađu organa, preneli su palestinski mediji.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je u izraelskim napadima od 7. oktobra ubijeno najmanje 34.356 Palestinaca, dok je njih 77.368 povređeno.

Hamas je, u međuvremenu, kritikovao poziv 17 zemalja da se izraelski taoci hitno puste iz Gaze, istakavši da potpisnice nisu iznele niti jedno rešenje za prethodno iznete palestinske zahteve.

Nova runda pregovora između izraelskih i egipatskih zvaničnika za prekid sukoba između Hamasa i Izraela vođena je u Kairu. Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je da vidi novi zamah u tim razgovarima.

Izraelski neimenovani zvaničnici naveli su, međutim, da je Izrael jasno poručio egipatskoj delegacije da Hamas mora hitno da pusti 33 izraelska taoca ili će, u suprotnom, IDF početi kopnenu operaciju u Rafi.

Za to vreme, SAD su saopštile da je američka vojska počela sa gradnjom plutajućeg pristaništa na obali Gaze, koje će pomoći sa isporukom humanitarne pomoći civilnom stanovništvu iz Kaira.

(RTS)