Si Đinping: Naše prijateljstvo je čelično, iskreno, obostrano; Vučić: Srbija vas voli, poštuje i ceni

Predsednik Vučić je poručio prilikom dočeka kineskog predsednika na aerodromu „Nikola Tesla“ da je ovom posetom učinio ogromnu čast srpskoj zemlji i narodu, koji iskreno voli Kinu i ceni prijateljstvo te zemlje.

„Poštovani predsedniče Si, uvaženi prijatelju, dobro nam došli u Srbiju! Ovom posetom učinili ste ogromnu čast našoj zemlji i narodu, koji iskreno voli Kinu i ceni prijateljstvo Vaše velike zemlje. Vizija sveta za koju se zalažete, dala je inspiraciju i snagu i našoj maloj zemlji koja danas hrabro i ponosno korača putem napretka i uspeha“, napisao je Vučić na svojoj Instagram stranici buducnostsrbijeav.

Nakon dolaska u Beograd, predsednik Narodne Republike Kine rekao je da je čelično prijateljstvo Srbije i Kine pustilo dublje korene u srcu dva naroda i da je uveren da će ova poseta biti plodonosna i otvoriti novo poglavlje u odnosima dve zemlje.

„Kina i Srbija su jedna drugoj pružile čvrstu podršku u pitanjima koja se tiču naših suštinskih interesa i velikih briga. Zajednički smo podržavali međunarodnu pravičnost i pravdu i doprineli svojim udelom u promovisanju mira i razvoja u svetu“, istakao je Si u saopštenju koje je izdala Ambasada Kine u Srbiji.

Kineski predsednik Si Đinping  i njegova supruga Peng Lijuan doputovali su u sredu oko 21.40 časova u Beograd, a na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa suprugom Tamarom Vučić.

U delegaciji za doček bili su i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, kao i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom.

U delegaciji su bili i ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović, kao i ambasador Kine u Srbiji Li Ming, sa suprugom Lu Fangcing.

Avion kineskog predsednika su do aerodroma kroz naš vazdušni prostor dopratili srpski lovci MiG-29, a na beogradskom aerodromu je u njegovu čast postrojena garda Vojske Srbije.

U čast kineskog predsednika KUD „Kolo“ izvedene su dve numere, „Igrale se delije“ i „Moravac“.

Na ulicama Beograda vijore se zastave Kine i Srbije. Postavljeni su i bilbordi sa natpisom na srpskom i kineskom jeziku: Dobro došli poštovani kineski prijatelji, a duž auto-puta bandere su okićene zastavicama dve države.

Si Đinpingova delegacija broji oko 400 članova, a njegov boravak u Srbiji obezbeđuje oko 6.694 radnika obezbeđenja. 

(RTS)