Svečani doček ispred Palate „Srbija“ za kineskog predsednika, Si Đinping pozdravio okupljene građane

Predsednik Vučić je poručio prilikom dočeka kineskog predsednika na aerodromu „Nikola Tesla“ da je ovom posetom učinio ogromnu čast srpskoj zemlji i narodu, koji iskreno voli Kinu i ceni prijateljstvo te zemlje.

„Poštovani predsedniče Si, uvaženi prijatelju, dobro nam došli u Srbiju! Ovom posetom učinili ste ogromnu čast našoj zemlji i narodu, koji iskreno voli Kinu i ceni prijateljstvo Vaše velike zemlje. Vizija sveta za koju se zalažete, dala je inspiraciju i snagu i našoj maloj zemlji koja danas hrabro i ponosno korača putem napretka i uspeha“, napisao je Vučić na svojoj Instagram stranici buducnostsrbijeav.

Nakon dolaska u Beograd, predsednik Narodne Republike Kine rekao je da je čelično prijateljstvo Srbije i Kine pustilo dublje korene u srcu dva naroda i da je uveren da će ova poseta biti plodonosna i otvoriti novo poglavlje u odnosima dve zemlje.

„Kina i Srbija su jedna drugoj pružile čvrstu podršku u pitanjima koja se tiču naših suštinskih interesa i velikih briga. Zajednički smo podržavali međunarodnu pravičnost i pravdu i doprineli svojim udelom u promovisanju mira i razvoja u svetu“, istakao je Si u saopštenju koje je izdala Ambasada Kine u Srbiji.

Kineski predsednik Si Đinping  i njegova supruga Peng Lijuan doputovali su u sredu oko 21.40 časova u Beograd, a na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa suprugom Tamarom Vučić.

U delegaciji za doček bili su i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, kao i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom.

U delegaciji su bili i ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović, kao i ambasador Kine u Srbiji Li Ming, sa suprugom Lu Fangcing.

Avion kineskog predsednika su do aerodroma kroz naš vazdušni prostor dopratili srpski lovci MiG-29, a na beogradskom aerodromu je u njegovu čast postrojena garda Vojske Srbije.

U čast kineskog predsednika KUD „Kolo“ izvedene su dve numere, „Igrale se delije“ i „Moravac“.

Na ulicama Beograda vijore se zastave Kine i Srbije. Postavljeni su i bilbordi sa natpisom na srpskom i kineskom jeziku: Dobro došli poštovani kineski prijatelji, a duž auto-puta bandere su okićene zastavicama dve države.

Si Đinpingova delegacija broji oko 400 članova, a njegov boravak u Srbiji obezbeđuje oko 6.694 radnika obezbeđenja. 

(RTS)