Đurić sa Sijartom: Zahvalni smo na podršci po pitanju KiM i rezolucije o Srebrenici

Marko Đurić je Peteru Sijartu rekao da će Mađarska uvek imati podršku Srbije, ističući da će naša zemlja nastaviti da se bori protiv mržnje koju pojedini politički krugovi pokušavaju da raspire, zloupotrebljavajući žrtve Srebrenice.

„Veliko mi je zadovoljstvo i čast što mandat počinjem posetom bratskoj i prijateljskoj Mađarskoj. Odnosi Srbije i Mađarske su, zahvaljujući predsednicima Aleksandru Vučiću i premijeru Viktoru Orbanu, doživeli istorisku transformaciju na korist celokupnog srpskog i mađarskog naroda“, naglasio je Đurić.

Peter Sijarto je rekao da se Mađarska priprema da preuzme predsedavanje EU, kao i da u tom periodu želi da približi Srbiju članstvu u EU.

„Odlučni smo u cilju da se otvori treći klaster pregovora Srbije o priključenju. Smatramo neprihvatljivim i ponižavajućim to što EU već 15 godina drži Srbiju u neizvesnosti, a skoro tri godine nijedno novo poglavlje nije otvoreno u toku pregovora. Srbija je dala veliki elan, koji je potrebniji EU nego što je Srbiji potrebno članstvo“, rekao je Sijarto.

Šefovi diplomatija razgovarali su i o bilateralnim odnosima i aktuelnim dešavanjima u regionu.

(RTS)