Gradiška, obeleženo 29 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije u akciji „Bljesak“

Napad na srpsku oblast Zapadna Slavonija, koja je tada bila u sastavu Republike Srpske Krajine i pod zaštitom UN, izvršile su hrvatska vojska i policija 1. maja 1995. godine. Za samo 36 časova proterano je 15.000 Srba. 

„Od Okučana do Gradiške ljudi su gaženi tenkovima, kolona traktora sa narodom i sa desne i sa lijeve strane su gađani pješadijskim naoružanjem, artiljerijom“, kaže Mile Ljubičić, svedok zločina.

Kod spomen-obeležja u Gradišci položeni su venci i cveće i služen parastos za ubijene.

„Sve jedan Srbin iz Zapadne Slavonije je zbrinut na ovom prostoru i dan danas živi negde oko 4.000 ljudi“, navodi Krsto Žarković, Udruženje Srba proteranih iz Zapadne Slavonije.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da je jasno da je reč o etničkom čišćenju i zločinu za koji niko nije odgovarao. Gde je, pita, pravda za srpske žrtve. Nikada, kaže, neće prihvatiti ono što se sada želi nametnuti Rezolucijom o Srebrenici.

„Niko ne razmišlja o bilo kakvom sukobu, ni bilo ko iz Srbije ni mi, ali razmišljamo o politikama i naša politika jeste da ne želimo da živimo sa onima koji nas tako kvalifikuju“, poručio je Dodik.

Zahvalan srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću na onome što je uradio u Njujorku. Ono što piše u Rezoluciji srpski narod, kaže Dodik, nikada neće prihvatiti.

(RTS)