Na Kubi zamenjeni leševi – Rus poslat u Montreal, Kanađanina sahranili u Rusiji pa ispravljaju greške

Telo kanadskog državljanina Faraža Žaržura, koji je preminuo od srčanog udara na plaži na Kubi, posle više od mesec dana biće vraćeno porodici u Montrael, kaže porodica preminulog.

Naime, Faraž je preminuo na Kubi, a njegovo telo je greškom poslato u Rusiju, gde je i sahranjen, dok je u Kanadu stiglo telo ruskog državljana. 

Prema poslednjim informacijama, porodici Žaržur će posmrtni ostatci Faraža biti poslati u Kanadu kada bude otkopano u Rusiji.

Hronologija nesrećnog događaja

Faraž Žaržur, 68-godišnji kanadski državljanin, umro je od srčanog udara tokom odmora, na plaži na Kubi.

Kanadski konzulat na Kubi je porodici savetovao da se odmah vrati u Kanadu, stupi u kontakt sa vlastima, kao i da uplate 10.000 kanadskih dolara za prevoz tela.

Porodica preminulog je potom platila vladi Kube da isporuči telo Faraža Žaržura u Kanadu.

Agonija porodice Žaržur

Nastaju komplikacije koje traju narednih mesec dana.

Nedeljama posle smrti Faraža, porodici Žaržur u Kanadi je isporučeno pogrešno telo.

Pogrebna služba koju su angažovali Žaržurovi pripremali su telo za sahranu, ali su otkrili da čovek u kovčegu uopšte ne liči na lik sa fotografije koju je dala porodica.

U Kanadu je pristiglo telo dvadesetdvogodišnjeg istetoviranog ruskog državljanina, kojeg je identifikovala konzularna služba Rusije u Kanadi.

Faražovo telo poslato u Rusiju

Porodica je čekala nekoliko nedelja, a da nije imala nikakve informacije od kanadskih vlasti gde se nalazi Faražovo telo.

Faražova deca, Mirijam i Karam, obraćali su se i medijima tokom protekle nedelje, nadajući se da će dobiti odgovore o tome gde bi njihov otac mogao da bude i kada će konačno moći da ga sahrane.

Kubanski ministar spoljnih poslova Bruno Rodrigez objavio je u sredu na društvenim mrežama izvinjenje zbog situacije i rekao da kubanske vlasti „istražuju incident, kako bi razjasnili slučaj“.

Istog dana stigla je informacija da je Faražovo telo poslato u Rusiju.

U tom trenutku nije bilo jasno da li je ruska porodica koja je primila Faražovo telo znala šta se dogodilo.

Ali, Mirijam i Karam Žaržur kažu da su zvaničnici kanadske vlade, potvrdili da je njihov otac sahranjen u Rusiji.

„Oni će ga otkopati i poslati u Kanadu“, rekla je Mirijam – „Nije dobra situacija, ali nemamo izbora. To nije u našoj kontroli. Možemo samo da budemo strpljivi“

Karam Žaržur navodi da mu je laknulo što barem sada zna gde su posmrtni ostaci njegovog oca, zahvalivši kanadskoj vladi na naporima.

Ćerka preminulog, Mirijam Žaržur rekla je za kanadsku televiziju da su ona i njen brat identifikovali telo svog oca nakon što su dobili dokaz od kanadske vlade.

Kuba vratila novac porodici

Mirijam je takođe potvrdila da je kubanska vlada vratila porodici 10.000 dolara koje su platili da bi im bilo isporučeno telo oca.

„Nije nam dobro. Novac nam ništa ne znači zbog onoga što se dogodilo“, rekla je Mirijam.

(RTS)