U Bačkoj Palanci protest i obustava nastave zbog pretučenog profesora

Pod nazivom „Dokle više?“ ispred škole gde je profesor Zorić radio, njegove kolege.

“Mogu samo da izrazim svoju zabrinutost i tugu što se desilo to sa kolegom Zorićem. On je bio inače i moj profesor, jedan je divan čovek i nije zaslužio da na ovaj način završi svoj radni vek“, rekao je Marko Maksimović, profesor STK „9. maj“.

Okupljeni zahtevaju hitnu reakciju nadležnih, kako bi se napadač na profesora adekvatno kaznio. Upozoravaju da se incidenti u školama ponavljaju i traže hitnu izmenu zakona.

“Ovo mora da prevaziđe bilo kakav stav prosvetnih radnika i da svaki napad na onoga ko učestvuje u obrazovanju, bilo da je to nastavnik, zaposleni u ustanovi obrazovanja ili učenik, ili njihov roditelj da se smatra krivičnim delom“, navodi Dobrivoje Marjanović, predsednik USPRS-a.

Iz Unije sindikata najavljuju obustavu rada škola u celoj Srbiji, kao i protest ispred Skupštine Srbije 16-og maja.

„Ova profesija zaista treba da bude nešto na čemu ovo društvo počiva i treba to da vratimo. Mi smo ti koji treba da donesemo kvalitet ovoj državi, zajedno sa roditeljima, učiteljicama, nastavnicima, profesorima. Mi smo tu da bu ova država bila bolja”, ističe Duška Lalić, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.

Profesora Zorić, koji ima 65 godina i ostalo mu je nekoliko meseci do penzije, mučki je prebio na času bivši učenik te škole, šesnestogodišnji MB. Profesor se sa tiškim povredama glave nalazi u Kliničkom centru Vojvodine, a napadač je priveden i određen mu je pritvor od 30 dana.

(RTS)