Novi Pazar: Naučno-stručna konferencija urbanista

Gradovi idu u visinu, a ne u širinu, kakva je praksa u Evropi. Na ovaj trend najčešće utiču prirodni uslovi i demografija, ali i politika i novac.

“Pokazalo se da tamo gde građani žele komforniji grad, komforniji način života, to uspeva. Tamo gde se građani ne brinu za prostor u kojem žive, onda ovi drugi faktori o kojima sam govorio, tu se vidi taj dramatični uciaj liberalnog kapitalizma, pa dolazimo do preizgrađenih zona, preizgrađenih gradova”, kaže Aleksandar Jevtić, predsednik Udruženja urbanista Srbije.

Novi Pazar je kulturno-istorijsko središte, spoj starog i novog. Zato je jako teško rešiti Urbanističke probleme grada, smatra glavni gradski urbanista Elvir Hamidović.

“Zatekli smo uzane ulice, sokake, a odjednom imamo zahteve za visokom gradnjom i visokim objektima. U svemu tome treba naći određene parametre i ravnotežu, što je jako teško. Imamo i nove trendove održivog razvoja, pametne gradove, zelenilo u gradu”, kaže Elvir Hamidović, glavni gradski ubranista GU Novog Pazara.

Republički geodetski zavod unapredio je rad tokom protekle 2 decenije. Najavljuju nova poboljšanja za narednih 5 do 10 godina.

“Mi moramo da promenimo i način razmišljanja. Postoje alati koji će pomoći u svemu tome da stignemo do razumevanja problema koje imamo da bismo stigli do ciljeva održivog razvoja”, navodi Borko Drašković, direktro RGZ.

Trodnevni međunarodni skup održave se pod pokroviteljstvom Ministartva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz podršku Inženjerske komore Srbije i Grada Novog Pazara.

(RTS)