Raguš: Poseta Sija istorijska prekretnica; Đorđevićeva: Srbija i Kina kao miš i slon

Biljana Đorđević i  Marina Raguš, gostujući na RTS-u, imale su suprotne stavove o poseti Si Đinpinga Srbiji. Đorđević, govoreći o kineskim investicijama, dovela je u pitanje zaštite životne sredine i poštovanja radničkih prava.

„Nema diskriminacije ni kada je reč o evropskim investicima po tim pitanjima“, ističe Đorđevićeva, poredeći odnos Srbije i Kine kao između miša i slona.

„Bez informacija o izvozu“

Đorđevićeva smatra da je značajno kada dođe bilo koji državnik u posetu Srbiji, kao i da treba da sarađujemo, ali je njihova bojazan da se u tim odnosima ne postavljaju ne štite interesi građana.

Prema njenim rečima, sporno je i to što se ne govori o javnosti da će. ako pristupimo EU, sporazumi sa Kinom prestati da važe, kao i da se nameće pitanje da li potpisani dokumenti upućuju na to da prestajemo od strateške odluke da budemo članica EU.

Đorđevićeva smatra i da nisu dovoljno transparentne informacija i za građane i narodne poslanike šta uključuje strateško partnerstvo sa Kinom.

„Nemamo informacija da kada pričamo kako se naš izvoz povećao u Kinu, šta je struktura toga i da li kineske rudne kompanije vraćaju ono što proizvode ovde u Kinu“, ukazuje Đorđevićeva.

Obaveze prema EU

Marina Raguš iz SNS-a odgovora, pak, da je u političkom smislu poseta kineskog poseta Srbiji istorijska prekretnica u odnosima dva predsednika, države i naroda.

„Građani Srbije nisu svesni značaja posete i ponude Srbiji, kao jedinoj evropskoj zemlji, da učestvuje u zajednici zajedničke budućnosti. Tu nije samo Srbija, već i 150 zemalja i preko 50 međunarodnih organizacija“, ističe Raguš.

Raguš je takođe navela da je obaveza kandidata za članstvo u EU – da pred sam ulazak raskine ugovore o slobodnoj trgovini.

„Do samog ulaska u članstvo, možemo da vodimo samostalnu i suverenu politiku i zato gajimo jake odnose sa prijateljskim zemljama, poput sa NR Kinom“, kaže Raguš, dodajući da je Srbija 70 odsto usklađena sa EU.

Raguš objašnjava da je Srbija druga zemlji u Evropi, posle Poljske, po izvozu bakra, zahvaljujući ulaganju Kine, ali da planiraju u ovom mandatu da zainteresovane narodne poslanike upoznaju sa svim poslovima kineskih kompanija u Srbiji. 

Promena prebivališta i izbori

Građani koji su promenili prebivalište posle 3. jula prošle godine, prema izmenama Zakona o kojima će narodni poslanici danas raspravljati, neće moći da glasaju na novoj adresi na izborima 2.juna.

Đorđevićeva kaže da će to minimizovati, uslovno rečeno, što se, tvrdi, dešavalo na prošlim izborima – migracija birača.

„To je poruka da je pred nama, sa jedne strane, dalek put ka ispunjavanju uslova i preporuka ODIHR-a. Sa druge strane, ovo je samo jedna mera koja rešava neke probleme. Za mene je veći problem što vlast nije imala spremnost i sklonost da prihvati druge zahteva, što bi bila kompletnija reforma“, kaže Đorđevićeva.

Raguš navodi da je sada na opozicija da iskumunicara sa biračima kako 2. juna da glasaju.

„Držimo se dogovora. Najznačajnije je da se dijalog uspostavio. Bilo je prilika i ranije, nije mi jasno zašto se tada nije govorilo o tome. Imali ste prilike da radite na ovim uslovima i godinu i po dana vas predsednik Srbije poziva“, smatra Raguš.

(RTS)