Poruka Prištini uoči sednice Komiteta ministara SE: Ispuniti uslove da bi prijem bio na dnevnom redu

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok apelovala je na Prištinu da što pre ispuni uslove, kako bi Nemačka mogla da ohrabri većinu za prijem Prištine u Savet Evrope.

Ona je novinarima, uoči početka sastanka Komiteta ministara Saveta Evrope u Strazburu, iznela tvrdnju da bi Priština trebalo da postane članica Saveta Evrope.

„Što pre da se stvore svi uslovi kako bismo dobili neophodnu većinu da Kosovo bude primljeno u Savet Evrope“, rekla je Berbok.

Žan Noel Baro iz francuskog ministarstva spoljnih poslova izjavio je da Francuska smatra da u ovoj fazi postoji rizik da bi pitanje Prištine moglo da izazove podele među zemljama u Savetu Evrope i da bi to pitanje trebalo da se razmatra kasnije kad pređe put za koji smatramo da je potrebno da ga pređe.

Žan Noel Baro je novinarima uoči sednice Komiteta ministara rekao da je „Francuska jedna od članica Saveta Evrope koja priznaje Kosovo“ i koja smatra da je u budućnosti njegovo mesto u Savetu Evrope.

„Ipak, Francuska smatra da u tom smislu Kosovo tek treba da pređe određeni put i Francuska je uostalom na raspolaganju da prati Kosovo na tom putu“, rekao je Baro.

Francuska, Nemačka i Italija uputile su ranije pismo Aljbinu Kurtiju u kome jasno ističu da Priština nije ispunila uslove međunarodne zajednice po pitanju članstva u Savetu Evrope s obzirom na to da nije napravljen ni jedan konkretan korak ka formiranju ZSO.

(RTS)