Konfuzan iskaz svedoka na suđenju Slađanu Trajkoviću za ratni zločin u Prištini  

U nastavku suđenja Slađanu Trajkoviću u Prištini, svedok tužilaštva Behram Tahiri izjavio je da je bio među Albancima koje je u maju 1999. godine policija okupila kod groblja u Vučitrnu, ali da ga je iz grupe ljudi, za koju su pričali da će biti pogubljena, izvukao optuženi.

Rekao je da je na hiljade ljudi dovedeno na mesto oko groblja, a da je posle odvajanja dece i žena oko hiljadu muškaraca odvezeno kamionima, te da je njega i dvojicu braće spasao Slađan Trajković.

„Slađan me je oslobodio da ne idem u kamion. Mislio sam da će oni lakše da se spasu i seo sam. U tom trenutku me je video Slađan i rekao mi je, Bajrame sedi ovde, rekao mi je na albanskom jeziku“, ispiričao je Tahiri.

Potvrdio je da je sa Trajkovićem bio komšija u selu Nevoljane kod Vučitrna. Kritičnog dana kod groblja Slađana je video u uniformi i među policajcima je prepoznao samo njega.

„Slađan je bio u uniformi i znao sam ga, jer mi je bio komšija, veoma blizu, bili smo iz istog sela“, rekao je svedok. Kaže da je poznavao i Slađanove roditelje, da je sa njima imao dobre odnose. Na pitanje da li je nakon rata sreo Slađana, svedok je rekao da nije nikada posle.

Nedoslednosti u iskazu svedoka

Tahiri je u prvoj izjavi policiji naveo da je među policajcima kod groblja u Vučitrnu prepoznao pet lica, uključujući i Trajkovića. U današnjem svedočenju rekao je da je među policajcima poznao samo Trajkovića.

Na konstataciju branioca advokata Dejana Vasića da se izjave svedoka danas i ranije ne poklapaju, pa tako i tvrdnja da nikada nakon rata nije video Slađana Trajkovića, svedok se tokom ispitivanja prisetio da je Slađana viđao u Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici, u kosovskoj policijskoj uniformi.

Na pitanje advokata zašto ga nije odmah prijavio, svedok je rekao da je zbog toga što je “Slađan bio u policijskoj uniformi kosovske policije”.

Advokat Vasić je ukazao sudiji da svedok Tahiri nije prvi koji menja iskaz i najavio da će protiv svedoka koji su menjali iskaze podneti krivičnu prijavu.

Advokat Dejan Vasić je medijima nakon okončanja današnjeg svedočenja rekao da je svedok Tahiri potvrdio ono što je odbrana od početka govorila da je Trajković puno učinio za Albance koji su se tog dana našli na groblju u Vučitrnu.

„On je sam, (Trajković), po nekoj računici preko 15 članova različitih porodica iz svog sela i koliko je god to mogao i uspeo, spasao. I svedok je to potvrdio pred sudom. Jednim delom njegovog iskaza nismo zadovoljni. Njegovo svedočenje ide u korist suštinski tog humanog dela i Slađanovog delovanja u to vreme i suštinski njegove ličnosti. Da je on uvek bio osoba koja ako, nije mogao da pomogne, nije odmogao“, rekao je Vasić.

Advokatica Jelena Krivokapić je mišljenja da današnji iskaz svedoka Behrama Tahirija nije tako loš za Slađana, u onom delu gde svedok priznaje da je Slađan pomogao njemu i njegovoj porodici, pa je čak potvrdio još dvema familijama.

Dodala je da je primetila kod svih svedoka uključujući i današnjeg, da su konfuzni.

„Oni i na jasna pitanja odgovaraju konfuzno. Idu široko u širinu. Recimo odbrana pita jedno, a oni odu pa prošire to. Ne primećujem te konkretne odgovore kako kod ostalih tako i kod ovog svedoka. I drugo, kontradiktorne su im izjave koje su davali recimo ranije pred policijom, Euleksom. Sad se pojavljuju još i neke druge osobe pred kojima su oni davali izjave, koje oni nazivaju istražiteljima. Međutim videćemo da li su oni zaista bili istražitelji i ko je uzimao te izjave od njih“, prenela je advokatica.

Podvlači da nemaju razloga ni za preterano zadovoljstvo, ni za nezadovoljstvo, te da je svedok potvrdio deo koji je odbrani vrlo bitan, da je Slađan pomagao ljudima kojima je mogao da pomogne, gde je bio u situaciji, jer su bila takva vremena da ni on nije mogao svakom da pomogne.

(RTS)