Srbija upućuje humanitarnu pomoć stanovnicima Gaze, prvi avion kreće danas

Humanitarna pomoć daje se u hrani, vodi, medicinskoj opremi, kao i šatorima za smeštaj porodica, ukupna vrednost robe je blizu tri miliona evra, a u težini od blizu 900 tona, saopštila je Vlada Srbije.

S obzirom na urgentnost situacije i opredeljenost Srbije da se pomogne palestinskom stanoviništvu, pomoć se šalje u dva avionska leta, od kojih prvi avion leti danas, dok se drugi upućuje sutra. Ceneći značaj humanitarne pomoći današnji avion sa robom, prema informacijama Ministarstva spoljnih poslova, dočekaće ambasador Srbije u Egiptu.

Iz Vlade napominju da niko ne može da proceni period u kojem će pomoć Srbije stići do stanovnika Gaze imajući u vidu složenost situacije.

„Ostatak humanitarne pomoći prevoziće se brodskim putem u više navrata. Plan je da, kada pomoć stigne u Egipat, bude preuzeta od strane Crvenog polumeseca Egipta i dalje kamionima prevezena u Pojas Gaze. To sve govori o složenosti procedure za vršenje isporuke humanitarne pomoći, kao i o neophodnosti iste“, saopštila je Vlada Srbije.

Vlada se istim zaključkom saglasila i sa predlogom Ministarstva spoljnih poslova da se Vlada Republike Srbije odazove pozivu specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) za pružanje finansijske podrške Programu za hitnu pomoć Gazi, uplatom sredstava u iznosu od 10.000 evra.

(RTS)