Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Vence kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu položili su predstavnici vlade, diplomatskog kora i Udruženja Jevreja i Roma.

„Jedna od najvažnijih istorijskih lekcija Holokausta je da moramo stalno i marljivo raditi na jačanju svesti o humanosti, humanitetu i univerzalnim vrednostima“, izjavila je ministarka kulture Maja Gojković na Starom sajmištu.

Ukazala je da se moramo suprotstaviti ekstremizmu i mržnji gde god se pojave i čim se pojave. „Neophodno je da se zaboravu i zlu suprotstavimo zajedno i odlučno“, poručila je Gojkovićeva.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležava se od 2005. godine, i donošenja Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. 

Dan kada je 1945. godine oslobođen koncentracioni logor Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je kao dan ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje, zasnovanih na predrasudama.

Drugi svetski rat odneo je preko šest miliona nedužnih žrtava. Aušvic, Treblinka, Mauthauzen, Dahau, Majdanek, Topovske šupe, Jasenovački logori smrti, Staro Sajmište, Jajinci, logor „Crveni Krst“ u Nišu, samo su neka od masovnih stratišta nevinih žrtava.

(RTS)


Ostavite komentar