Društvo da ne zatvara oči jer su problemi Roma rešivi – borba operske dive ruši sve predrasude

Pravno gledano imaju ista prava, ali život pokazuje da se nejednakost između romske i druge dece izražava još u ranom periodu.

Romi se od predškolskih ustanova, pa do zapošljavanja suočavaju sa različitim oblicima društvene nejednakosti – samo 17 odsto marginalizovane romske dece od tri do šest godina 2018. godine bilo upisano u predškolske, odnosno školske ustanove.

Više od polovine Romkinja uda se pre punoletstva, dok trećina njih rodi prvo dete između 14 i 16 godine.

Usvajanje romske dece

Udaja Romkinjama neretko znači i kraj školovanja, ako su u školu uopšte i išle jer tek oko polovine Romkinja ima završeno obavezno osnovno školovanje. Poražavajući je podatak i da 90 odsto Romkinja nije zaposleno.

Nataša Tasić Knežević, solistkinja Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, rekla je za RTS postoje predrasude vezane za Rome – od školovanja do usvajanja dece, jer se retko ko usudi da usvoji mališana romskog porekla.

I rani brakovi su problem Roma, jer kada dođe do maloletničkih brakova deca ne završavaju školu, te u takvim brakovima deca rađaju decu, ali dolazi i do komlikacija u maloletničkim trudnoćama.

„Rani brak nije romska tradicija. Devojčica trpi fizičko i psihičko zlostavljanje od svog partnera o čemu se malo priča. Deca koja stupe u maloletničke i ugovorene brakove često su žrtve trgovine ljudima o čemu govori niz statističkih podataka“, ukazuje Tasić Kneževićeva.

Kršenja prava dece

Prema njenim rečima, izmenama zakona ti problemi u praksi mogu da se umanje.

„Potrebno je da kao društvo, skinemo maskui da sagledamo situaciju kakva je. Problemi su rešivi. Medijatorke rade u romskim naseljima, a učitelji bi trebalo da alarmiraju službe kada vide da romska deca ne dolaze u školu“, ističe gošća Beogradske hronike.

Naglašava da takvi problemi nisu u tradiciji Roma, već je reč o pre svega kršenju prava deteta, čime se guraju u propast.

Tasić Kneževićeva, koja se celog svog života bori sa predrasudama i za prava Roma, ističe i da vodi borbe i u svojoj profesiji.

„Ne mogu da kažem da sam osvestila sve segmente ovog društva, ali sam učinila da svet bude malo bolji oko mene. I dan danas se borim sa predrasudama i jako mi je teško da to priznam. Pokušala sam da se kroz umetnost predrasude prevaziđu“, ističe solistkinja opere.

(RTS)


Ostavite komentar