Delegacija Hamasa danas u Kairu; Blinken stigao u Rijad

Izraelska vojska spremna je da evakuiše palestinske civile iz Rafe i da napadne uporišta Hamasa u tom gradu, izjavio je izraelski bezbednosni zvaničnik.

Predsednik Palestine Mahmud Abas upozorava da su SAD jedina zemlja koja može da spreči izraelski napad na Rafu. Abas strahuje da Izrael planira da deportuje Palestince sa Zapadne obale u Jordan, nakon što se završi rat u Gazi.

Američki predsednik Džozef Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarali prvi put od iranskog napada na Izrael. Bajden ponovio da se SAD protive izraelskoj invaziji na Rafu.

Za to vreme, načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi odobrio je planove za nastavak rata u Gazi, na sastanku sa šefom Južne komande majorom Jaronom Finkelmanom.

Delegacija Hamasa će danas posetiti Kairo radi pregovora o prekidu vatre u Gazi, rekao je zvaničnik Hamasa, koji je tražio da ne bude imenovan.

Šef UNRVA Filipe Lazarini izjavio je da je u Pojasu Gaze za šest meseci ubijeno više dece nego u svim svetskim konfliktima u poslednje četiri godine ukupno.

Najmanje 34.454 Palestinca su ubijena, a njih 77.575 povređeno u izraelskoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Na Zapadnoj obali IDF je nastavio racije i hapšenja.

(RTS)