Hamas potvrdio smrt još jednog taoca; izraelska vojska nastavila sa napadima širom Gaze

Izraelski ratni kabinet odobrio je proširenje područja delovanja u Rafi. Neimenovani izvori rekli su američkim medijima da će to biti odmereno širenje, koje neće preći crvenu liniju američkog predsednika Bajdena.

U toku su žestoke borbe u južnom delu Rafe. Izraelski tenkovi probijaju se dublje u grad.

„Ako moramo da stojimo sami, stajaćemo sami. Borićemo se zubima i noktima. Danas smo mnogo jači. Odlučni smo i ujedinjeni da pobedimo našeg neprijatelja i one koji žele da nas unište“, poručio je Benjamin Netanjahu.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj kaže da će Španija, Malta, Irska i Slovenija uskoro ozvaničiti priznanje Palestine, što bi, kako je ocenio, moglo da podstakne druge članice Unije da učine isto.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija podržala je rezoluciju kojom se proširuju palestinska prava u Ujedinjenim nacijama. Rezolucija poziva Savet bezbednosti da ponovo razmotri palestinski zahtev za članstvo u Ujedinjenim nacijama. Do sada je Amerika svaki pokušaj blokirala vetom.

Vlada Srbije usvojila je zaključak kojim se Gazi upućuje humanitarna pomoć u robi, kao vid pomoć ugroženom stanovništvu usled kritične humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

Humanitarne agencije Ujedinjenih nacija upozorile su ranije da bi sve manje zalihe hrane i goriva mogle da dovedu do toga da se operacije pomoći zaustave u roku od nekoliko dana u Gazi, jer su značajni prelazi zatvoreni, što dovodi i do zatvaranja bolnica i još veće neuhranjenosti.

(RTS)