BSS: Predstojeće Evropsko prvenstvo u boksu u Beogradu oboriće brojne rekorde

Evropsko prvenstvo u boksu je najveće takmičenje za takmičare u olimpijskom boksu u Evropi, koje organizuje upravno telo kontinenta EUBC, što je skraćenica za Evropsku boksersku konfederaciju.

Prvo izdanje turnira održano je pre 99 godina, a prvi takmičarski domaćin prvenstva bio glavni grad Švedske Stokholm 1925. godine.

Kako se navodi, iako Prvenstvo Evrope u boksu 2024. startuje za 10 dana prvi rekordi su već oboreni, a odnose se na broj učesnika i broj država koje će uzeti učešće na takmičenju – kroz dva ringa i 10 dana takmičenja predstaviće se 400 asova plemenite veštine, od toga 262 boksera i 138 bokserki iz 32 države Evrope.

Najavljeno je učešće reprezentativaca iz Albanije, Jermenije, Austrije, Azerbejdžana, Belorusije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Estonije, Francuske, Gruzije, Grčke, Mađarske, Irske, Izraela, Italije, Litvanije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Severne Makedonije, Poljske, Rumunije, Rusije, Škotske, Srbije, Slovačke, Slovenije, Španije i Švajcarske.

Prvi čovek Evropske boks konfederacije Joanis Filipatos izjavio je da je veoma srećan što su Beograd i Srbija domaćini prvenstva i istakao da je Srbija zemlja sporta, sjajan domaćin.

„Bokserski savez Srbije na čelu sa Nenadom Borovčaninom neprestano takmičarski, ali i organizaciono raste, gradi se i ide putem prosperiteta plemenite veštine i daju primer svima kojim putem bi trebalo ići i šta bi trebalo činiti kako bi se postigao željeni rezultat. Želim svima sreću na prvenstvu, kao i posle na Olimpijskim igrama u Parizu. Moja podrška BSS je 24 sata, sedam dana u nedelji“, rekao je Filipatos.

Prvo domaćinstvo Evropskog prvenstva u boksu za muškarce Beograd je imao 1961, usledio je i šampionat Starog kontinenta 1973, zatim Svetsko prvenstvo u boksu za muškarce 1978. godine u istoj hali kada je ostvaren je najveći uspeh u istoriji srpskog boksa sa osvojenih šest srebrnih i jednom bronzanom medaljom.

Evropsko prvenstvo održaće se u hali „Aleksandar Nikolić“.

(RTS)