Zvezda obeležila 45 godine od istorijske titule prvaka Evrope košarkašica

Zvezda je 29. maja 1979. godine u La Korunji ubedljivo savladala mađarski BSE (97:62) i postala prvi klub iz crveno-bele porodice, ali i iz bivše Jugoslavije, koji se okitio titulom prvaka Evrope.

Šampionsku generaciju činile su: Biljana Marković, Jasmina Milosavljević, Gordana Vukmirović, Vesna Kovačević, Vukica Mitić, Spomenka Mrđenović, Anđelka Vukmirović, Zorica Đurković, Natalija Bacanović, Sofija Pekić, Jasmina Kalić, Dragana Pandurov, Vesna Delić, Dušica Tuševijaković i Dragica Lečić.

Ekipu je vodio trener Strahinja Braca Alagić, uz asistente Petronija Zimonjića i Zorana Kovačića Čiviju.

Na današnjoj svečanosti bile su prisutne članice šampionskog tima predvođene Zoricom Đurković, koja je u finalu postigla 30 poena i Sofijom Pekić, kojoj je naknadno uručena nagrada za životno delo povodom 79. rođendana Sportskog društva.

Šampionke Evrope pozdravio je predsednik Upravnog odbora SD Crvena zvezda Zvezdan Terzić, koji je posebno naglasio podatak da su košarkašice prve „pokorile“ Stari kontinent.

Svečanosti su prisustvovali i predsednik Skupštine Stojan Vujko, kao i crveno-bele legende Vladimir Petrović Pižon, Dragiša Binić, Nenad Peruničić i drugi.

 

(RTS)