Načelnik Generalštaba na skupu povodom Dana Vojske Srbije: Nastavićemo da jačamo u svim segmentima

Povodom 23. aprila – Dana Vojske Srbije – načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović organizovao je u kasarni „Banjica 2“ u Beogradu skup Generalštaba Vojske Srbije, kome je prisustvovao i ministar odbrane Miloš Vučević.

Skup je počeo minutom ćutanja i odavanjem počasti nedavno nastradalom pripadniku 72. brigade za specijalne operacije zastavniku Mijodragu Toškoviću, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Na skupu je pročitana čestitka predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića povodom današnjeg praznika, a načelnik Generalštaba general Mojsilović uručio je Zlatnu plaketu Vojske Srbije ministru Vučeviću, u znak zahvalnosti za izuzetnu saradnju i podršku koju je tokom obavljanja funkcije pružio pripadnicima Vojske Srbije.

Načelnik Generalštaba: Uveren sam u nastavak jačanja Vojske Srbije

General Mojsilović je u svom obraćanju istakao je da je u godini za nama napravljen značajan iskorak u izgradnji sposobnosti Vojske Srbije.

„Uveren sam da ćemo, oslonjeni na sopstvene snage i uz čvrstu podršku državnog rukovodstva, nastaviti putem ubrzanog jačanja i razvoja u svim segmentima. Vojska Srbije danas je posebno organizovana, obučena i opremljena da u izvršavanju svojih borbenih i neborbenih zadataka, koji su utvrđeni Strategijom odbrane i vojnom doktrinom, može sa uspehom da se suprotstavi savremenim bezbednosnim rizicima i pretnjama“, poručio je načelnik Generalštaba.

Tokom skupa, načelnik Generalštaba uručio je nagrade i pohvale zaslužnim pripadnicima koji su značajno doprineli unapređenju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije između dva praznika.

Dan Vojske Srbije – film, knjige, istorija

Prisutnima je prikazan film Vojnofilmskog centra „Zastava film“ Uprave za odnose sa javnošću o rezultatima rada Vojske Srbije između dva praznika.

Ministar Vučević i general Mojsilović obišli su izložbu starih i retkih knjiga i savremenih publikacija, koju je povodom Dana Vojske Srbije, u kasarni „Banjica 2“, priredio Univerzitet odbrane.

Skupu su prisustvovali članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, episkop lipljanski i vojni Dositej i pripadnici Generalštaba Vojske Srbije.

Odlukom o određivanju Dana Vojske Srbije i drugih vojnih praznika, za Dan Vojske Srbije određen je 23. april, u znak sećanja na dan kada je u Takovu 1815. godine, na Cveti, doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od otomanske imperije.

Pripadnici Garde Vojske Srbije izveli su juče počasnu artiljerijsku paljbu sa Savske terase na Kalemegdanu povodom Dana Vojske Srbije, 23. aprila.

(RTS)