Jedinstven Centar za mlade – Cezam za brigu o mentalnom zdravlju mladih počinje sa radom

CEZAM (skraćenica za Centar za mlade) osnovala je Radna grupa Vlade Republike Srbije za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih kao odgovor na iskustva psihologa i psihijatara koji su pružali podršku mladima nakon majskih tragedija, kada je uočeno da postoji potreba za povezivanjem savetodavnih usluga sa preventivnim radom u zajednici.

Centar za mlade doprinosi unapređenju mentalnog zdravlja mladih kroz tri vrste aktivnosti:

Intervencija – potpuno besplatna psihosocijalna podrška. Razgovor kod psihologa se zakazuje onlajn, a jedna osoba može da svrati do pet puta u savetovalište. Deca mlađa od 15 godina moraju da dođu u pratnji roditelja, odnosno staratelja.

Prevencija – edukativne i velnes aktivnosti koje teže unapređenju životnih veština, podsticanju radoznalosti, jačanju samopouzdanja i otpornosti na rizična ponašanja.

Kroz neformalni obrazovni program i opuštajuće aktivnosti, mladi se susreću sa raznoraznim temama i aktivnostima koje ih spremaju za budućnost, podstiču razvoj i čine ih otpornijim na izazove.

Vršnjačka podrška – CEZAM doprinosi građenju rezilijentnosti zajednice kroz obučavanje mladih za pružanje vršnjačke podrške u školi, na fakultetima i na drugim mestima koje mladi posećuju.

(RTS)