Sergej Barbarez novi selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine

Barbarez je imenovan za novog selektora na sednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, a funkciju direktora reprezentacije obavljaće Emir Spahić.

Barbarez će naslediti Sava Miloševića koji je nedavno raskinuo saradnju sa Fudbalskim savezom BiH.

Predsednik Vico Zeljković je u uvodnom obraćanju naglasio da je imenovanje Barbareza i Spahića važan potez za fudbal u Bosni i Hercegovini.

„Ovde su dve istinske legende, dva velika imena i srećni smo što smo uspeli da pronađemo zajednički jezik i dogovorimo da u naredne četiri godine izađemo pred sportsku javnost i sa reprezentacijom uradimo dobre stvari. Želim da iskažem zadovoljstvo što smo i pored nesuglasica iz prošlosti, koje su bile verbalne i u vidu komentara i selektora i mene, da smo seli za sto i ljudski se dogovorili. Videli smo šta su izazovi reprezentacije i kako da delujemo kako bi fudbal krenuo boljom putanjom“, naveo je Zeljković.

Sergej Barbarez je istakao zadovoljstvo zbog dolaska na selektorsku poziciju.

„Sigurno velika stvar za mene. Nadam se da će biti i za savez, ali i za reprezentaciju. Dolazim sa velikom željom i ponosom. Bilo bi nekorektno komentarisati prošlost. Držimo se onoga što imamo kao viziju. Sledićemo naš put. Budite uvereni da će to biti 100 posto korektno. Stariji koji me znaju, znaju kako to ide. Sigurno imamo viziju, koja će se malo razlikovati od dosadašnjih. Imamo potrebu da neke stvari malo promijenimo, ulepšamo sa nekim novim pogledima. Za to je stvorena ta ekipa oko nas. Idemo samo kao tim“, istakao je novi selektor BiH.

Emir Spahić je prokomentarisao da se dogovor sa Fudbalskim savezom Bosne i Hercegovine brzo dogodio i odigrao.

„Ja ću sebi uzeti malo vremena da se ovo sve slegne i da na miru iskomentarišem novonastalu situaciju. Ići ćemo planski, u dogovoru, pa ćemo videti kako će to izgledati. Nadam se da ćemo ovu prvu godinu zgrabiti nešto bodova i pobeda, to mi je zaista želja. Veliki protivnici, velike reprezentacije nas očekuju, treba tražiti imena koja će moći nositi ovu reprezentaciju na ramenima u sledećem periodu“, rekao je Spahić.

Sergej Barbarez je rođen 17. septembra 1971. godine u Mostaru. Tokom igračke karijere nastupao je za Velež iz Mostara, Hanover, Union Berlin, Hansa Rostok, Borusiju Dortmund, Hamburger i Bajer Leverkuzen. Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine nastupao je u periodu od 1998. do 2006. godine, na 47 nastupa postigao je 17 golova.

(RTS)