Slušajte svoje telo, pomeranje časovnika ipak utiče na naš organizam

Promena sata unapred ili unazad može da izazove i neke od zdravstvenih  problema, kako su neke od studija pokazale, jer se remete prirodni ciklusi sna u našem telu. To može imati za posledicu uticaj na fizičko i na mentalno zdravlje.

U noći između subote na nedelju spavaćemo jedan sat kraće jer pomeramo kazaljke na časovniku unapred. 

Prema rečima doktorke Ivane Stefanović, nekada se mislilo da to ne utiče na organizam već da su se promene koje su neki primećivali dešavale iz nekih drugih razloga.

„Danas sve više shvatamo da ima nekih posledica. Zdrava populacija to najverovatnije neće ni osetiti u nekoj većoj meri, možda više adolescenti i deca zato što će manje spavati pa su nervozniji i opadaju im kognitivne funkcije, tako da treba roditelji malo da obrate pažnju“, istakla je dr Stefanović.

Međutim, neke grupe mogu biti osetljivije na pomeranje kazaljki na satu.

„Vulnerabilniji su kardiovaskularni pacijenti. Stres se javlja zbog nedostatka sna ako poštujete vreme, a ne ono kako ste vi navikli da idete da spavate. Kažu da taj ponedeljak posle promene vremena ima više infarkta nego uobičajeno, kao i kad pređemo na zimsko računanje vremena, da ima manje nego uobičajeno“, navodi dr Stefanović i dodaje da je u korenu tegoba koje se javljaju kod prelaska na drugo vreme nedostatak sna.

Savet dr Ivane Stefanović je da poštujemo svoj organizam i spavamo onda kad je vreme, a ne kad nam neko zada i ako se osećamo malo tromije, umornije, treba da poslušamo telo i odmaramo se.

(RTS)


Ostavite komentar