Si Đinping: Kinu raduju napredne SAD, Peking i Vašington bi trebalo da budu partneri

 Si Đinping je rekao da je to fundamentalno pitanje koje se mora razmotriti.

„Kao što prvo dugme na košulji treba dobro zakopčati, kako bi se odnosi SAD i Kine istinski stabilizovali, poboljšali i napredovali“, rekao je Si Đinping tokom razgovora s Blinkenom.

Kineski predsednik je istakao da bi SAD i Kina trebalo da budu partneri a ne rivali, da pomognu jedni drugima u uspehu, a ne da međusobno nanose štetu, da traže zajednička stanovišta, umesto da se upuštaju u opaku konkurenciju, navodi kineska agencija.

Si Đinping je tokom sastanka u Pekingu podsetio da se ove godine obeležava 45 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i SAD.

„Predložio sam da uzajamno poštovanje, mirna koegzistencija i saradnja u kojoj obe strane dobijaju budu tri sveobuhvatna principa. Oni su lekcije naučene iz prošlosti i vodič za budućnost“, rekao je Si.

Blinken: SAD i Kina će nastaviti da komuniciraju o međusobnim razlikama

Američki državni sekretar Entoni Blinken je istakao da postoji značajan progres u odnosima dve zemlje i da će Vašington i Peking nastaviti da „jasno komuniciraju o međusobnim razlikama“ kako bi se smanjio rizik od nesporazuma.

„Posvećeni smo održavanju i jačanju komunikaciije i ponovo se odgovorno bavili našim razlikama da bismo izbegli bilo kakvu pogrešnu komunikaciju, bilo kakvu pogrešnu percepciju, bilo kakve pogrešne procene“, istakao je Blinken.

On je dodao da je u razgovoru sa Sijem izrazio zabrinutost u vezi sa podrškom Kine Rusiji i invaziji na Ukrajinu, kao i drugim pitanjima uključujući Tajvan i Južno kinesko more, ljudska prava i proizvodnju i izvoz sintetičkih droga i prekursora, javlja AP.

„Podsticanje ruske odbrambene industrijske baze ne ugrožava samo ukrajinsku, već ugrožava i evropsku bezbednost. Kao što već neko vreme govorimo Kini, osiguravanje transatlantske bezbednosti je ključni interes SAD. Jasno sam stavio do znanja da Kina ne rešava ovaj problem“, dodao je sekretar.

Blinken je takođe rekao da je pozvao Kinu da iskoristi svoj uticaj “da obeshrabri Iran i njegove zastupnike da prošire sukob na Bliskom istoku“ i ubedi Severnu Koreju “da obustavi svoje opasno ponašanje i uključi se u dijalog“.

On je takođe razgovarao sa Sijem o kineskim pomorskim manevrima u Južnom kineskom moru i ponovio „gvozdenu“ podršku SAD Filipinima, najstarijem savezniku Vašingtona u Aziji.

(RTS)