Probni let američkog aviona F-16 bez pilota, letelicom upravljala veštačka inteligencija

Probni let američkog aviona F-16 je obavljen u bazi Američkog ratnog vazduhoplovstva u Kaliforniji, gde se trenira nova generacija veštačke inteligencije (VI), sa planom da SAD imaju flotu od 1.000 borbenih aviona kojima ne upravljaju ljudi do 2028. godine, prenose reporteri Asošijeted presa kojima je dato pravo da prisustvuju letu.

U letelici kojom je upravljala veštačka inteligencija sedeo je sekretar Američkog ratnog vazduhoplovstva Frenk Kendal kako bi pokazao da nema rizika, a kasnije je izjavio da je „sigurnosni rizik“ da se leti bez veštačke inteligencije.

Avion F-16 pod nazivom „Vista“ je, pod kontrolom veštačke inteligencije, leteo brzinom od oko 880 kilometara na čas, izvodeći manevre u trci sa drugim avionom kojim je upravljao čovek.

Kendal je na kraju leta izjavio da bi verovao sposobnosti VI da odlučuje o tome da li da koristi oružje u ratu, ali i da će uvek biti ljudskog nadzora kada je reč o upotrebi oružja.

Avion „Vista“ funkcionište tako što najpre uči na osnovu više miliona podataka prikupljenih u simulatoru, nakon čega testira svoje zaključke u pravom letu.

AP navodi da Kina takođe ima VI avione, ali da ih i dalje ne testira izvan simulatora. Ovakvih probnih letova je bilo više od deset od prošle godine, a veštačka inteligencija uči toliko brzo da već počinje da pobeđuje neke ljudske avione u takmičenjima.

Piloti su rekli za AP da su svesni da možda treniraju svoju zamenu, ali i da ne bi voleli da se nađu u nebu protiv protivničke letelice koju kontroliše veštačka inteligencija..

(RTS)