Pooštrene mere bezbednosti u Malmeu zbog Pesme Evrovizije – očekuje se 100.000 ljudi, najavljeni protesti

Očekuje se da će sledeće nedelje Malme posetiti oko 100.000 ljudi zbog toga što se u tom gradu na jugu Švedske održava Pesma Evrovizije, najveće muzičko takmičenje na svetu, na kojem ove godine učestvuju predstavnici iz 37 država.

Među državama koje učestvuju je i Izrael, zbog čijeg su učešća u Malmeu najavljeni protesti onih koji se protive sukobu u Pojasu Gaze, ali se planiraju i skupovi podrške učešću Izraela na takmičenju.

U petak je u centru Malmea zapaljen Kuran, uz dozvolu i prisustvo policije koja je najavila da takvih događaja neće biti tokom vikenda.

Najavljeno je da će u četvrtak, kada se održava drugo polufinale Evrosonga u kojem učestvuje predstavnica Izraela, biti održan marš protiv učešća te zemlje na takmičenju.

Očekuje se da će tom protestu, u koji je uključeno 65 organizacija, prisustvovati oko 40.000 ljudi, prenosi švedski javni servis SVT.

Istovremeno, nekoliko ulica dalje održava se i muzička manifestacija podrške izraelskom učešću na Pesmi Evrovizije.

Švedske vlasti navode da je ovogodišnja Pesma Evrovizije jedan od najvećih bezbednosnih izazova na jugu Švedske dosad, ali uveravaju da je policija spremna i da su planovi detaljno pripremljeni. Angažovani su policajci iz svih delova Švedske, a pomoći će im i kolege iz Danske i Norveške.

U internom izveštaju policije čije je delove objavio SVT krajem aprila, kao najveće pretnje bezbednosti navode se sajber napadi i građanska neposlušnost.

Osim toga, u policijskom izveštaju navodi se i procena bezbednosnih službi da je Švedska među prioritetnim metama islamističkih organizacija i da postoji rizik od terorističkih napada.

Kontradiverzione ekipe pregledale su Malme arenu u kojoj se održava Pesma Evrovizije, kao i okolne hotele, a na brojnim događajima u gradu zabranjeno je nošenje torbi i rančeva.

Gradske vlasti Malmea poručuju da su pripremljeni za sve nepredviđene okolnosti. Navode da su, u slučaju velikog incidenta, spremni da posetioce smeste u škole i sportske hale, kao i da su za takve situacije u pripravnosti i psiholozi.

Švedska sedmi put organizuje Pesmu Evrovizije, a treći put u Malmeu. Prvi put je u gradu na jugu Švedske takmičenje organizovano 1992. godine, a najveći muzički festival je u Malmeu održan i 2013.

Međutim, ovogodišnje takmičenje pokazalo se kao najrizičnije i najizazovnije u bezbednosnom smislu.

(RTS)