SAD: Kopnena ofanziva u Rafi loša ideja, postoje druge opcije; Netanjahu: Nećemo podleći rastućem pritisku

Izraelska vojska deluje sa kopna, mora i iz vazduha, širom Pojasa Gaze, a glavne operacije su sada na jugu – u Kan Junisu i Rafi, gde su, kako kažu, glavna sedišta Hamasa. 

Palestinski zvaničnici, s druge strane, tvrde da IDF širom palestinske enklave gađa civilne objekte, dok palestinski mediji izveštavaju o desetinama mrtvih i ranjenih u Rafi, gradu na jugu Gaze, gde se sklonilo skoro dva miliona civila.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da Sjedinjene Američke Države prepoznaju potrebu Izraela da goni Hamas, ali da ne misle da je dobra ideja kopnena ofanziva u Rafi, za koju, kako je rekao, postoje druge opcije. 

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odgovorio je da neće da podlegne rastućem međunarodnom pritisku za okončanje rata u Gazi.

Reagovao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan koji je poručio da treba pojačati pritisak na Izrael da se pridržava rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se zahteva hitan prekid vatre u Gazi.

Izrael je opozvao svoje pregovarače iz Dohe nakon što su razgovori o privremenom primirju u Pojasu Gaze došli u ćorsokak zbog, kako kažu, zahteva Hamasa.

Stejt department ne misli da su pregovari o oslobađanju talaca sa Izraelom i Hamasom završeni, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Miler je na brifingu za novinare rekao da Vašington smatra da „postoji mogućnost da se pregovori o taocima nastave“.

Hamas traži prekid slanja pomoći iz vazduha, jer je, kako kažu, 18 Palestinaca poginulo pokušavajući da prikupe humanitarnu pomoć bačenu iz aviona.

Nastavlja se razmena vatre između izraelske vojske i Hezbolaha.

(RTS)