Propali pregovori u Dohi; sedmoro poginulih u izraelskom napadu na južni Liban, Hezbolah odgovorio

Izraelski zvaničnik blizak šefu Mosada potvrdio je da je izraelska delegacija napustila Dohu i optužio Hamas za propast pregovora o primirju i oslobađanju talaca.

Porodice otetih protestvovale su u Tel Avivu, zahtevajući od izraelskog premijera njihovo oslobanjanje. Više demonstranata je uhapšeno zbog blokiranja auto-puta, među kojima i nekoliko članova porodica otetih.

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari potvrdio je da je zamenik komandanta vojnog krila palestinske militantne grupe Hamas Marvan Isa ubijen u izraelskom vazdušnom napadu u centralnom delu Pojasa Gaze ranije ovog meseca.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin izjavio je da je zaštita palestinskih civila „od moralnog i strateškog značaja“, ocenjujući da situacija u Pojasu Gaze predstavlja „humanitarnu katastrofu“.

„U Gazi je sada broj civilnih žrtava previše visok, a količina humanitarne pomoći je suviše mala“, naglasio je Ostin u razgovoru sa ministrom odbrane Izraela Joavom Galantom u Pentagonu.

Hezbolah tvrdi da je gađao bazu IDF-a na Golanskoj visoravni, kao odgovor na izraelski vazdušni napad u blizini Baalbeka na severoistoku Libana.

Najmanje dvanaest osoba udavilo se u moru nedaleko od obale severne Gaze, dok su pokušavali da doplivaju do humanitarne pomoći izbačene iz američkih aviona.

Izrael je pojačao vazdušne napade u Gazi, a nastavljena je i operacija izraelske vojske protiv Hamasa u bolnici Šifa.

(RTS)